• View from the Dome, Berlin
  • The Wall memorial, Berlin
  • Gendarmenmarket, Berlin
  • Checkpoint Charlie, Berlin
  • Holocaust Monument, Berlin

Duitsland

13 en 14 oktober - Berlijn

View from Cathedral, Berlin

De trein bracht ons aan het eind van de middag in Berlijn, waar we uitstapten voor een flitsbezoekje. Net iets minder dan 24 uur hadden we om een stukje van deze enorme stad te bekijken. Geen tijd te verliezen dus!

Het was gelukkig heerlijk weer. Op de kaart zagen we dat we aan de oostzijde van de voormalige muur verbleven. We kozen er dan ook voor om eerst dit gedeelte te verkennen. We waren niet de enigen! 'Unter den Linden' was een gekrioel van mensen en het vergde wat creativiteit om niet mee te gaan in het geslenter van de rest.

We bekeken de dom, die vrij prominent aanwezig was in dit gedeelte van de stad. Natuurlijk gingen we ook de toren in om van boven te zien hoe groot Berlijn eigenlijk is. Dat was ook handig om zo even wat highlights uit te kiezen, zoals de universiteit, tv-toren en Alexanderplatz.

Na een typisch Duitse maaltijd (Berliner Wurst, hoe kan het ook anders) liepen we zo maar even een lasershowtje tegen het lijf. We bleken het geluk te hebben om tijdens het lichtfestival in Berlijn te verblijven. Dat pakken we maar mooi weer even mee! Op de dom, de tv-toren en 2 andere gebouwen waren steeds weer andere kleuren en figuren zichtbaar.

De volgende morgen gingen we vroeg op pad. Het was best frisjes, zelfs in het zonnetje. Eerst deden we ons best om wat meer te weten te komen over de muur, onder andere bij de speciale muurgedenkplaats, waar naast een stukje originele muur ook veel info te vinden was.

Vervolgens lieten we onze paspoorten stempelen bij Checkpoint Charlie. Gek om je te bedenken dat het nog maar zo kort geleden is dat je hier niet zomaar op straat kon lopen. Op weg naar de Brandenburger Tor gingen we nog even het doolhof aan stenen van de joodse gedenkplaats in. Na de lunch liepen we langs de Reichtag weer terug naar het hotel om onze bagage op te halen.

Vorige pagina Volgende pagina