Het afvinken van de Werelderfgoedlijst

Met zoveel moois op de aarde, waar bepaal je dan waar je heen gaat? De werelderfgoedlijst van UNESCO is een lijst van historische plekken die wij op onze reizen al vaak zijn tegengekomen. In veel gevallen terecht, omdat het vaak om plekken gaat waarvan gezegd wordt dat je ze gezien móet hebben. Het zijn vaak wel plekken die je niet voor je alleen hebt en daarom moet je soms door de hordes toeristen heen kijken.

Op deze pagina vind je een overzicht van de plekken die wij bezocht hebben. Met leuke weetjes als je over de foto beweegt met je muis.

Abdij van Westminster - Londen, UK
Het paleis van Westminster werd vanaf het jaar 1840 herbouwd op de plek van belangrijke middeleeuwse overblijfselen. De plek is van grote historische en symbolische betekenis; in Westminster Abbey werden alle vorsten sinds de 11e eeuw gekroond. Het paleis van Westminster illustreert op een imposante manier de grandeur van de constitutionele monarchie en het principe van het parlementair tweekamerstelsel. Het paleis is een van de belangrijkste monumenten van de neogotische architectuur. Westminster Palace, Westminster Abbey en Saint Margaret's-kerk omvatten samen de geschiedenis van een van de oudste parlementaire monarchieën en de groei van de parlementaire en constitutionele instellingen.

Atoombomkoepel - Hiroshima - Japan
Op 6 augustus 1945, om 08:15 wierp de Amerikaanse B-29-bommenwerper de Enola Gay 's werelds eerste atoombom af boven Hiroshima. De bom had als bijnaam Little Boy en doodde ongeveer 140.000 mensen. De atoombomkoepel vormt de stille getuige van deze nucleaire verwoesting en is een symbool geworden van hoop op vrede. Dit gebouw werd oorspronkelijk in 1915 opgericht als Handelsexpositiehal. De atoombom is vrijwel boven het gebouw ontploft, maar sommige muren en de staalskeletten van de constructie bleven staan, omdat de schokgolf zich recht omlaag door het centrum verplaatste. De rest van de stad werd verwoest. Bij de wederopbouw is besloten om de ruïne van de atoomkoepel te behouden. Deze maakt nu onderdeel uit van het vredespark.

Baikalmeer - Rusland
Het 3,15 miljoen hectare grote Baikal meer is het oudste (25 miljoen jaar oud) en diepste (1.700 meter) meer ter wereld. Het bevat 20% van 's werelds (niet bevroren) zoetwaterreserve. Het meer in zuidoost Siberië (de 'Galapagos van Rusland') heeft een van de rijkste en meest ongewone zoetwaterfauna's ter wereld. Een van de meest opvallende soorten is de Baikal zeehond. Het gebied kent verder een grote verscheidenheid aan planten, waarvan een aantal inheems. Ten westen van het meer zijn er lichte naaldbossen en bergsteppen. In het gebied ten oosten domineren dennen- en loofbossen.

Barokke steden - Noto - Italië
Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa en Scicli zijn de acht steden in het zuidoosten van Sicilië die na 1693 stuk voor stuk werden herbouwd op of naast bestaande steden ten gevolge van de aardbeving die plaatsvond in dat jaar. Ze vertegenwoordigen een aanzienlijke collectieve onderneming, met succes uitgevoerd op een hoog architectonische en artistiek nivau. De stedengroep vertegenwoordigt het hoogtepunt en de laatste bloei van de barokke kunst in Europa. De steden verbeelden daarnaast onderscheidende innovaties op gebied van ruimtelijke ordening en stedenbouw, met inachtneming van de late-barokstijl van toen.

Basiliuskathedraal - Moskou - Rusland
De Basiliuskathedraal, beroemd om zijn uivormige koepels in vele wervelende kleuren, is waarschijnlijk het bekendste gebouw van Moskou. Hij omvat 9 aparte kapellen op 1 fundament, die allemaal om 1 centrale toren gegroepeerd zijn. De kathedraal verrees tussen 1555 en 1561 in opdracht van tsaar Ivan IV 'de Verschrikkelijke' ter ere van zijn zege op het Tartaarse Kanaat van Kazan. Het oorspronkelijke ontwerp telde 8 kapellen in de vorm van een ster. Ivans zoon tsaar Fjodor Ivanovitsj voegde er in 1588 een 9e kapel aan toe voor het graf van de heilige Basilius. Volgens de legende liet Ivan IV de architect, Postnik Jakovlev, na afloop blind maken, zodat hij nooit iets zou ontwerpen wat de Basilius zou overtreffen in schoonheid. Of dit waar is, valt te betwijfelen, want toen Jakovlev klaar was met de Basilius, ontwierp hij nog verschillende andere bouwwerken.

Blue Mountains - near Sydney - Australië
Het Greater Blue Mountains-gebied bestaat uit 1,03 miljoen hectare van zandsteenplateaus, steile hellingen en ravijnen. Het gebied is befaamd vanwege de eucalyptusbossen. Er komen 91 eucalyptustaxa voor; een teken dat de soort zowel qua structuur als ecologie divers is en een grote reeks van habitats kent. De Greater Blue Mountains-regio bestaat uit acht beschermde gebieden en staat ook bekend om de manier waarop het zich evolutionair heeft aangepast. Het gebied geeft een mooi beeld van de Australische biodiversiteit: 10 procent van de vaatplanten komt er voor en een groot aantal zeldzame, bedreigde soorten zoals de inheemse Wollemia pijnboom.

Boedapest - Hongarije
Dit gedeelte van Boedapest omvat de overblijfselen van monumenten die een aanzienlijke invloed hadden op de stadsarchitectuur, zoals de Romeinse stad Aquincum en de gotische burcht van Boeda. Oorspronkelijk vormde de Donau een scheiding tussen twee steden: Boeda op de uitloper van de rechteroever en Pest op de vlakte van de linkeroever. Tijdens de middeleeuwen kregen de twee steden hun huidige naam. Daarvoor heette de stad Aquincum, de hoofdstad van een van de Romeinse grensprovincies in de 2e eeuw na Christus. Het gebied geldt als een van 's werelds meest vooraanstaande stedelijke landschappen en illustreert de grote periodes in de geschiedenis van de Hongaarse hoofdstad.

Bryggen - Bergen - Noorwegen
Bryggen is de oude werf van Bergen. De oude werf herinnert aan het belang van de stad als deel van het handelsimperium van het Hanze Verbond, van de 14e eeuw tot het midden van de 16e eeuw. Veel branden hebben de karakteristieke houten huizen van Bryggen verwoest. De laatste brand was in 1955. De herbouw heeft traditiegetrouw oude patronen en methoden gevolgd, waardoor de hoofdstructuur bewaard is gebleven. Dit is een overblijfsel van een oude houten stedelijke bebouwing die ooit gebruikelijk was in Noord-Europa. Er zijn nu nog 62 gebouwen van dit voormalige stadsgezicht over.

Centrum - Luxemburg - Luxemburg
Door zijn strategische positie was de stad Luxemburg vanaf de 16e eeuw tot aan 1867 (toen haar muren werden ontmanteld) een van de grootste versterkte plaatsen in Europa. De stad werd meerdere malen versterkt toen de macht werd overgedragen van de ene grote Europese macht aan de andere: de Heilige Romeinse keizers, het Huis van Bourgondië, de Habsburgers, de Franse en Spaanse koningen en ten slotte de Pruisen. De vestingwerken waren tot hun gedeeltelijke afbraak een mooi voorbeeld van eeuwenlange militaire architectuur.

Centraal Suriname - Suriname
Het Centraal Suriname natuurreservaat bestaat uit 1,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud. Het reservaat beschermt het bovenste stroomgebied van de Coppename rivier en de bovenstroom van de Lucie, Oost, Zuid, Saramacca en Gran Rio rivieren. Er zijn verschillende geologische en fysische formaties te vinden, waaronder een aantal granieten inselbergs (eilandbergen) die zo'n 360 meter uitsteken boven het omringende tropische bos. In de bossen zijn tot op heden meer dan 5.000 soorten vasculaire planten verzameld. De dieren in het gebied zijn typisch voor de regio, waaronder de jaguar, het reuzengordeldier, de reusachtige rivierotter, tapirs, luiaards, acht soorten primaten en 400 vogelsoorten.

Chinese Muur - China
De Chinese Muur is één van 's werelds grote bouwwerken, maar hij is, ondanks de volksmythe, niet echt vanuit de ruimte te zien. Als langste, door mensen vervaardigde bouwwerk ter wereld, strekt de muur zich bijna 6.350 km uit door Noord-China: van Lop Nur in het westen tot de bergpas Shanhai in het oosten. Alhoewel al 200 v Chr besloten werd dat de muur er moest komen, heeft de bouw vooral tijdens de Ming-dynastie plaatsgevonden, in de 2e helft van de 15e eeuw. Nadat de Qing-dynastie aan de macht kwam, raakte de muur in verval. De muur was weinig noodzakelijk meer, vanwege de grootte van het land van de Qing.

Daibutsuden - Nara - Japan
De Daibutsuden werd gebouwd om het kolossale beeld van de Grote Boeddha (Daibutsu) te huisvesten. De originele houten hal, gebouwd in 758, was veel grootschaliger dan de huidige Daibutsuden. Het 16 meter hoge bronzen beeld van Boeddha, dat zich in hal bevindt, was vermoedelijk het grootste, uit brons gegoten beeld in de oude wereld.
Na te zijn afgebrand in 1180, werd de hal herbouwd in 1185. De nieuwe hal werd op zijn beurt verwoest bij een brand tijdens burgeroorlogen in 1567 en in 1610 werd het hoofd van de dakloze Boeddha eraf geblazen. Pas in 1692 werd het beeld gerepareerd en de hal in 1709 herbouwd.

Dom - Keulen - Duitsland
In 1248 legde bisschop Konrad van Hochstaden de eerste steen voor de bouw van de dom van Keulen. Hoewel er al vanaf 1265 diensten in het gebouw werden gehouden, vorderde de bouw slechts langzaam en kwam deze tot stilstand in 1560: de dom was toen nog maar half voltooid. Pas in de 19e eeuw, toen de belangstelling voor de gotische bouwkunst herleefde, werd de bouw hervat. Koning Frederik Willem van Pruisen gaf in 1842 de opdracht de dom af te bouwen volgens de oorspronkelijke bouwtekeningen; alleen het dak kreeg een moderne stalen constructie. In 1880 was het gebouw eindelijk voltooid, 632 jaar na de start van het werk. De Keulse dom was meteen het grootste religieuze bouwwerk van Duitsland. Er hangen 12 klokken in de torens; de oudste dateert uit 1418. De Petersglocke is in 1922 gegoten en weegt 24 ton: het is nog steeds de grootste vrij hangende klok ter wereld.

Drottningholm - Stockholm - Zweden
Drottningholm is een barokpaleis, dat in 1662 gebouwd is door Hedwig Elenora. In 1744 is het paleis in handen gekomen van Louisa Ulrika van Pruisen, die het hele interieur verfraaid heeft in rococostijl. Drottningholm is één van de mooiste Noord-Europese vorstelijke paleizen uit de 17 en 18e eeuw en duidelijk geïnspireerd op Versailles.

Eolische Eilanden - Italië
De Eolische eilanden liggen langs de noordelijke kust van Sicilië. De groep bestaat uit zeven eilanden (Lipari, Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea) en vijf kleine eilandjes (Basiluzzo, Dattilo, Lisca Nera, Bottaro en Lisca Bianca) in de omgeving van Panarea. Ze tonen de opbouw en vernietiging van vulkanische eilanden en doorlopende vulkanische verschijnselen. De eilanden worden bestudeerd sinds de 18e eeuw en ze hebben de wetenschap van twee voorbeelden van uitbarstingen (Vulkanische en Strombolische) voorzien. Hierdoor nemen de Eolische eilanden al meer dan 200 jaar een prominente plaats in bij de educatie van geologen en ook nu nog blijft dit gebied de vulkanologie verrijken.

Etna - Sicilië - Italië
Deze onbewoonde iconische locatie omvat 19.237 hectare op het hoogste deel van de Etna, aan de oostkust van Sicilië. Het is de hoogste Mediterrane eilandberg en de meest actieve stratovulkaan ter wereld. De eruptieve geschiedenis van de vulkaan kan tot 500.000 jaar worden teruggevoerd en ten minste 2.700 jaar van deze activiteit is gedocumenteerd. De vulkaan ondersteunt ook belangrijke terrestrische ecosystemen, waaronder inheemse flora en fauna en zijn activiteit maakt het gebied een natuurlijk laboratorium voor de studie naar ecologische en biologische processen. De diverse en toegankelijke kraters, sintelkegels, lavastromen en de Valle de Bove kloof maken de berg Etna een goede plek voor onderzoek en onderwijs.

Fatehpur Sikri - Agra - India
De 'Stad der Overwinning' werd gebouwd ter viering van Akbar's zege op de sultan van Ahmedabad in Gurajat. Van 1571 tot 1585 was Fatehpur Sikri Akbars nieuwe hoofdstad. Alhoewel Akbar zelf moslim was, verplichtte hij zijn volk niet zich te bekeren. In zijn nieuwe hoofdstad kwamen veel vertegenwoordigers van verschillende geloven bijeen om gezamenlijk te discussiëren. Bij het bouwen van de stadsmuren is Akbars tolerantie zichtbaar geworden, doordat de architectuur een mix is geworden van hindoeïstische, boeddhistische, Jaïnistische, christelijke en islamitische decoraties en technieken.

Fort - Agra - India
Dit fort werd tussen 1565 en 1571 in opdracht van Akbar gebouwd met rood zandsteen. Dit monumentale fort is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van mogolarchitectuur en één van de oudste resterende gebouwen uit Akbars regeerperiode. Vooral de mix van hindoe- en mogoldecoratie geven dit fort een unieke sfeer. Deze stevig ommuurde vesting omvat met zijn 2,5 kilometer lange omsluitende muren de keizerlijke stad van de Mogolse heersers. Binnen deze vesting zijn sprookjesachtige paleizen te vinden, waaronder het Jahangir Paleis en de Khas Mahal, gebouwd onder Shah Jahan's bewind. Maar ook verschillende aula's, waaronder de Diwan-i-Khas en twee bijzonder mooie moskeeën. Het Rode Fort en de Taj Mahal tonen een uitzonderlijk en complementair bewijs van een verdwenen Mogolbeschaving.

Fort van Rathambore - India
De heuvelforten van Rajasthan liggen in de staat Rajastahan en omvatten zes majestueuze forten in Chittorgarh, Kumbhalgarh, Sawai Madhopur, Jhalawar, Jaipur en Jaisalmer. De eclectische architectuur van de forten (sommige met een omtrek van 20 kilometer) getuigt van de kracht van de prinselijke staten van Rajput die van de 8e tot de 18e eeuw bloeide in deze regio. Binnen de verdedigingsmuren liggen grote stedelijke centra, paleizen, handelscentra en tempels. Hier ontwikkelde zich een uitgebreide hoofse cultuur waarbij onderwijs, muziek en kunst belangrijk waren. De heuvelforten gebruiken de verdediging die het landschap biedt: heuvels, woestijnen, rivieren en dichte bossen.

Fort Zeelandia - Paramaribo - Suriname
Fort Zeelandia is ontstaan uit een Franse vesting in een kromming van de rivier de Suriname. Men beweert dat de Spanjaarden de plek (die 15 km van zee ligt en waaromheen Paramaribo zich ontwikkelde) in 1499 als eersten betraden. De Britten stichtten er in 1651 een nieuwe kolonie. Zo'n duizend Engelsmannen en slaven vergrootten de vesting en noemden haar Fort Willoughby. Met de Vrede van Breda kwam de kolonie in Nederlandse handen. De Nederlanders voltooiden het fort - dicht opeengeplaatste gebouwen binnen een vijfhoekige verdedigingsmuur met op elke hoek een bastion - en gaven het de naam Fort Zeelandia, naar de provincie Zeeland. Het Surinaamse Fort Zeelandia kent een rijke geschiedenis.

Fuji - Japan
De eenzame, vaak met sneeuw bedekte stratovulkaan (wereldwijd bekend als de berg Fuji) rijst uit boven dorpen, meren en door bossen omzoomde zee. De schoonheid van de berg vormt al lang de inspiratiebron voor kunstenaars en dichters en heeft de vulkaan tot een bedevaartsoort gemaakt. Fuji komt al sinds de 11e eeuw voor in Japanse kunst, maar dankzij de 19e-eeuwse houtsnedes groeide de 3.776 meter hoge berg uit tot internationaal symbool van Japan. Op de bovenste 1.500 meter zijn pelgrimsroutes en kraterheiligdommen te vinden. Aan de voet van de berg bevinden zich Sengen-Jinja heiligdommen, Oshi logementen en als heilig beschouwde lavaboomstructuren, meren, bronnen en watervallen.

Geirangerfjord en Nærøyfjord - Noorwegen
Geirangerfjord en Nærøyfjord liggen in Zuidwest-Noorwegen ten noordoosten van Bergen. Deze fjorden liggen 120 kilometer van elkaar vandaan en maken deel uit van het West-Noorse fjordlandschap. De twee fjorden, waaronder 's werelds langste en diepste, worden beschouwd als archetypische fjordlandschappen en ze maken deel uit van de meest opmerkelijke schilderachtige fjorden van de hele wereld. Hun uitzonderlijke natuurlijke schoonheid komt tot uiting in hun smalle en steile rotswanden, die vele watervallen rijk zijn.

Goer-i-mir - Samarkand - Oezbekistan
Timoer Lenk (ook bekend als Timoer de Grote of Timoer de Manke) probeerde het Mongoolse Rijk van Gengis Khan uit de vorige generatie te doen herleven. Timoer heerste uiteindelijk over gebieden die zich uitstrekten van het huidige Turkije in het westen tot de Chinese grens in het oosten, voordat hij in 1405 omkwam bij een campagne tegen de Chinese Mingkeizers. Hij was pas 2 jaar eerder begonnen met de Goer-i-mir (het graf van de koning) als een mausoleum voor zijn kleinzoon en rechtmatige troonopvolger Mohammed Sultan, maar werd er zelf begraven naast Mohammed, zijn 2e kleinzoon Oeloeg Beg, zijn zoons Shah Rukh en Miran Shah, en zijn leraar Mir Siad Baraka.
Op zijn graf staat de inscriptie: "Iedereen die mijn rust verstoort, zal onontkoombaar worden gestraft en lijden."

Grachten - Amsterdam - Nederland
De grachtengordel in Amsterdam was een project voor een nieuwe 'havenstad', gebouwd aan het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw. Om het stadsgebied uit te breiden was drooglegging van het moerasland nodig. Hiervoor werd een netwerk van grachten aangelegd (in concentrische bogen) ten westen en zuiden van de historische oude stad en de middeleeuwse haven. Langs de grachten staan talloze monumenten en huizen met hun kenmerkende puntgevels. Dit model van stedelijke uitbreiding (het grootste en meest samenhangende van zijn tijd) diende tot de 19e eeuw als referentie in de hele wereld.

Graf van Toetanchamon - Luxor - Egypte
Thebe was de hoofdstad van Egypte tijdens periodes van het Middenrijk en het Nieuwe Rijk. De stad bevat de mooiste overblijfselen van de geschiedenis, kunst en religie van het oude Egypte. Honderden vorsten, van farao's tot Romeinse keizers, hebben de stad opgeluisterd met architectuur, obelisken en beeldhouwkunst. De stad is een opvallende getuigenis van de Egyptische beschaving op zijn hoogtepunt, met tempels en paleizen in Karnak en Luxor en de begraafplaatsen van de Vallei van de Koningen en de Vallei van de Koninginnen. Op ongeveer drie kilometer van Luxor ligt het monumentale tempelcomplex van Karnak en de prachtige funeraire tempel van Ramses II.

Great Barrier Reef - oostkust - Australië
Het Groot barrièrerif is een plek van opmerkelijke verscheiden- en schoonheid. Het rif ligt aan de noordoostkust van Australië en bevat de grootste collectie koraalriffen ter wereld. Zo zijn er 360 soorten harde koralen, 1.500 soorten vis en 5.000 soorten weekdieren te vinden. Daarnaast is het gebied de thuisbasis van meer dan 175 soorten vogels en biedt het een grote diversiteit aan sponsdieren, anemonen, zeewormen en schaaldieren. Het Groot barrièrerif is ook van groot wetenschappelijk belang als habitat van diersoorten als de dugong ('zeekoe') en de grote groene schildpad, die met uitsterven worden bedreigd.

Heilige plaats - Koyasan - Japan
In de dichtbeboste wouden van het Kii-gebergte bevinden zich drie heilige plaatsen: Yoshino en Omine, Kumano Sanzan en Koyasan. Ze zijn met elkaar verbonden door pelgrimsroutes naar de oude hoofdsteden Nara en Kyoto. De drie plaatsen weerspiegelen de fusie van het shintoïsme (geworteld in de oude traditie van het aanbidden van de natuur in Japan) en het boeddhisme, ingevoerd vanuit China en Korea. Het gebied is nog steeds een deel van de levende cultuur van Japan en wordt veel bezocht voor rituele doeleinden en wandelingen. Jaarlijks trekken deze plaatsen tot wel 15 miljoen bezoekers.

Hiëronymietenklooster - Lissabon - Portugal
Het klooster van de Hiëronymieten staat bij de ingang van de haven van Lissabon en de bouw van dit klooster begon in 1502. Het is een voorbeeld bij uitstek van Portugese kunst. De nabijgelegen Toren van Belém is gebouwd om Vasco da Gama's ontdekkingsreis te herdenken. Het is een herinnering aan de grote maritieme ontdekkingen die de fundamenten van de moderne wereld hebben gelegd. De Toren van Belém bevindt zich in de gelijknamige stadswijk. De toren is gebouwd tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vroegtijdig vijandelijke schepen uit de haven te kunnen weren.

Historisch centrum - Bukhara - Oezbekistan
De stad Bukhara ligt aan de Zijderoute en is meer dan 2000 jaar oud. Bukhara geldt als het meest complete voorbeeld van een middeleeuwse plaats in Centraal-Azië, met een stedelijk karakter dat nog grotendeels intact is. Monumenten die zijn overgebleven zijn onder andere de beroemde graftombe van Ismail Samani, indrukwekkend door z'n sobere elegantie en een meesterwerk van islamitische architectuur uit de 10e eeuw. Tijdens de 11e eeuw werd de opvallende Poi-Kalyan-minaret gebouwd (een meesterwerk qua decoraties van baksteen) samen met het grootste deel van de Magoki Attori-moskee en het Chashma Ayub-heiligdom. Uit de 17e eeuw resteert nog een groot aantal madrassas.

Historisch centrum - Caïro - Egypte
Weggestopt tussen het moderne stedelijke gebied van Caïro, ligt een van 's werelds oudste islamitische steden. De stad (met zijn beroemde moskeeën, madrassas, hammams en fonteinen) werd in de 10e eeuw gesticht, ontwikkelde zich tot het nieuwe centrum van de islamitische wereld en kende haar hoogtepunt in de 14e eeuw. Er zijn maar weinig steden in de wereld zo rijk aan oude gebouwen als Caïro: het historische centrum aan de oostelijke oever van de Nijl telt niet minder dan 600 monumenten die dateren uit de 7e tot de 20e eeuw, verdeeld over verschillende delen van de goed intact gebleven stad.

Historisch centrum - Porto - Portugal
De stad Porto is gebouwd langs de heuvels die uitzien op de monding van de Douro. Het is een stedelijk landschap met een historie van 2.000 jaar. Omdat Porto verbonden was aan de zee (de Romeinen gaven de stad de naam Portus (haven)) groeide ze voortdurend. Dit blijkt uit de vele verschillende monumenten, zoals de kathedraal met zijn Romaanse koor, de neoklassieke beurs en de Santa Clara kerk, in de typisch Portugese Manuelijnse stijl. Het historisch centrum van Porto toont een stadsbeeld van hoge esthetische waarde, met sporen van stedelijke ontwikkeling uit de Romeinse, middeleeuwse en Almada periode.

Historisch centrum - Sighişoara - Roemenië
De historische stad Sighişoara ligt in het hart van Transsylvanië en wordt gedomineerd door een heuvel met uitzicht op de Tirnava rivier. Sighişoara werd gesticht door Duitse ambachtslieden en handelaren, bekend als de Saksen van Transsylvanië. De stad is een goed voorbeeld van een kleine versterkte stad in het grensgebied tussen de Latijns georiënteerde cultuur van Centraal-Europa en de Byzantijns-orthodoxe cultuur van Zuidoost-Europa. Sighişoara speelde gedurende enkele eeuwen een belangrijke strategische en commerciële rol in Centraal-Europa. De middeleeuwse stad weerspiegelt de cultuur van de Transsylvanische Saksen, die na 850 jaar tot een einde kwam en alleen is blijven voortbestaan door zijn architecturale en stedelijke monumenten.

Historisch centrum - St. Petersburg - Rusland
Het historisch centrum van Sint-Petersburg wordt wel het 'Venetië van het Noorden' genoemd. Het is met zijn vele kanalen en meer dan 400 bruggen het resultaat van een groot stedelijk project dat in 1703 onder het regime van Peter de Grote werd opgestart. De stad heette Leningrad in de voormalige Sovjet-Unie en is nauw verbonden met de Oktoberrevolutie. Het architecturale erfgoed verenigt de zeer verschillende barokstijl en de zuivere neoklassieke stijl, zoals te zien is in de Admiraliteit, het Winterpaleis en de Hermitage. In het historisch centrum komt een gevoel van tijdloze grandeur tot leven.

Historisch centrum - Tallinn - Estland
De oorsprong van Tallinn gaat terug tot de 13e eeuw, toen er een kasteel werd gebouwd door ridders van de Duitse Orde die op kruistocht waren. Het historische centrum van Tallinn is uitzonderlijk compleet en goed bewaard gebleven en een mooi voorbeeld van een middeleeuwse Noord-Europese handelsstad aan de kust van de Baltische Zee. De stad ontwikkelde zich als een belangrijk centrum van de Hanze tijdens de meest actieve periode van deze grote handelsorganisatie in de 13e tot de 16e eeuw. De rijkdom van Talinn uit zich in de weelderigheid van de openbare gebouwen (de kerken in het bijzonder) en de architectuur van de koopmanshuizen.

Historisch centrum - Vilnius - Litouwen
Van de 13e tot het einde van de 18e eeuw was de historische stad Vilnius het politieke centrum van het Groothertogdom Litouwen. De stad had een grote invloed op de culturele en architectonische ontwikkeling van een groot deel van Oost-Europa. Ondanks invasies en gedeeltelijke vernietiging is een indrukwekkend complex van gotische, renaissance, barok en klassieke gebouwen bewaard gebleven. Hetzelfde geldt voor haar middeleeuwse uitstraling en natuurlijke omgeving. De snel groeiende stad werd in 1471 getroffen door een rampzalige brand. Hierdoor werden de eerste religieuze instellingen (de kathedraal, de parochiekerk van Sint Johannes en de Franciscaanse en cisterciënzer kloosters) vernietigd.

Historisch centrum - Warschau - Polen
Meer dan 85% van het historisch centrum van Warschau werd door nazitroepen vernietigd tijdens de Opstand van Warschau in augustus 1944. Na de oorlog hebben de burgers van de stad vijf jaar lang een reconstructieplan uitgevoerd. Het resultaat is de huidige uiterst precieze restauratie van de oude stad, met zijn kerken, paleizen en marktplein. Het is een goed voorbeeld van een bijna volledige reconstructie van de geschiedenisspanne van de 13e tot de 20e eeuw. Het historisch centrum toont een mix van verschillende stijlen (van gotiek tot barok) en bijna elk gebouw in de oude binnenstad heeft een unieke architectonische stijl.

Historisch gebied - Willemstad - Curaçao
De Nederlanders vestigden in 1634 een handelsnederzetting aan een mooie natuurlijke haven op het Caribische eiland Curaçao. Willemstad ontwikkelde zich in de daaropvolgende eeuwen gestaag. De moderne stad bestaat uit een aantal verschillende historische wijken waarvan de architectuur niet alleen de Europese stedenbouwkundige concepten weerspiegelt, maar ook stijlen uit Nederland en Spaanse en Portugese koloniale steden waarmee Willemstad samenwerkte. De stad onderscheidt zich door de diversiteit in vormgeving van de vier historische wijken (Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo), gescheiden door de open wateren van een natuurlijke haven.

Historisch monument - Uji - Japan
Kyoto werd gebouwd in 794 naar het model van de hoofdsteden van het oude China. Het was de keizerlijke hoofdstad van Japan vanaf de oprichting tot halverwege de 19e eeuw. De stad was het hart van de aristocratische maatschappij die zich rond het keizerlijk hof schaarde tijdens de vier eeuwen van de Heian periode (794-1192). Kyoto was meer dan 1.000 jaar het middelpunt van de Japanse cultuur en illustreert de ontwikkeling van de Japanse houten architectuur (in het bijzonder de religieuze architectuur) en de kunst van Japanse tuinen, die tuinarchitectuur over de hele wereld heeft beïnvloed.

Hofburg - Vienna - Austria
Dit gebouw is een ratjetoe van bombastische bouwstijlen waaronder neogotisch, renaissancistisch en barok. De bouw begon al in de 13e eeuw en ging door tot het begin van de 20e eeuw. Het paleis was het winterpaleis van de Habsburgers, die ruim 600 jaar over Oostenrijk regeerden.

Holyroodhouse Paleis - Edinburgh - Schotland (UK)
De officiële Schotse residentie van de Engelse koningin is gelegen aan het oostelijke uiteinde van Edinburghs Koninklijke Mijl, de weg die vanaf het kasteel loopt. Het paleis wordt vooral gebruikt voor officiële recepties en ceremonies. Er is weinig bewaard gebleven van de oorspronkelijke abdij van Holy Rood (Heilig Kruis), in 1128 gesticht door koning David I, nadat deze in een visioen een hert met een stralend kruis tussen zijn gewei had aanschouwd. In de loop van de 15e eeuw was het comfortabele gastenverblijf van de abdij in gebruik genomen door de koninklijke familie. Jacobus IV bouwde hier in 1503 een nieuw paleis. Omstreeks 1530 bouwden Jacobus V en zijn gemalin, Marie de Guise, hier een toren aan. In deze toren woonde hun dochter, koningin Maria I van Schotland, tijdens haar jeugdjaren, en hier gebeurde het ook dat haar secretaris David Rizzio voor haar ogen werd neergestoken door haar echtgenoot, Lord Darnley en zijn handlangers. Maria was in 1565 met Darnley getrouwd in de abdij; nadat Darneley onder mysterieuze omstandigheden om het leven was gekomen, werd hij begraven in dezelfde grafkelder als Jacobus V. Maria hertrouwde de graaf van Bothwell.

Horyu-ji - Nara - Japan
Er zijn ongeveer 48 boeddhistische monumenten te vinden in het Horyu-ji gebied in Nara. Sommigen hiervan stammen uit de laat 7e of begin 8e eeuw, waardoor ze tot de oudst bewaard gebleven houten gebouwen ter wereld behoren. De meesterwerken van houten architectuur zijn belangrijk voor de geschiedenis van de kunst omdat ze de aanpassing illustreren van de Chinese boeddhistische architectuur en ontwerp aan de Japanse cultuur. Daarnaast zijn de monumenten van belang voor de geschiedenis van de godsdienst; hun bouw viel samen met de introductie van het boeddhisme in Japan (vanuit China via het schiereiland Korea).

Houten keren - Maramureş - Roemenië
De acht houten kerken van Maramureş zijn uitstekende voorbeelden van een scala aan architectonische oplossingen uit verschillende periodes en gebieden. Ze laten de verscheidenheid van ontwerpen en vakmanschap zien die opgenomen zijn in deze smalle, hoge, houten constructies met hun karakteristieke lange, smalle klokkentorens aan de westkant van het gebouw. De kerken zijn gebouwd volgens de principes van de traditionele houtarchitectuur en staan op een basis van stenen blokken gevuld met kiezels. Ze hebben enkele of dubbele daken en zijn bedekt met dakspanen. Zo vormen de kerken een bijzondere uiting van het culturele landschap van dit bergachtige gebied in het noorden van Roemenië.

Humayun's tombe - New Dehli - India
Dit graf (gebouwd in 1570) is van bijzondere culturele waarde; het was de eerste tuin-graftombe gebouwd op het Indiase subcontinent. Het leidde tot grote architectonische vernieuwingen, met als hoogtepunt de Taj Mahal. Het belang van Humayun's graftombe in de evolutie van de Mogolse architectuur is enorm; het was de eerste in een lange reeks dynastieke graven. Humayun (de tweede Mogol keizer van India) reisde veel en nam ideeën over die werden toegepast door de architect van zijn graf. De tombe werd door de geschiedenis heen gerespecteerd en behield zo zijn oorspronkelijke vorm. Latere aanpassingen waren enkel ter behoud.

iSimangaliso Wetland Park - Zuid-Afrika
De voortdurende ecologische processen in dit park zorgen voor een verscheidenheid van landvormen, waaronder koraalriffen, lange zandstranden, duinen, moerassen en waterrijke natuurgebieden. De wisselwerking tussen de grote overstromingen en stormen aan de kust en de overgang van subtropisch naar tropisch Afrika, heeft geresulteerd in een uitzonderlijke rijkdom van verschillende levensvormen. De landvormen en habitattypen scheppen adembenemend mooie vergezichten. De omgeving bevat waterrijke natuurgebieden en savannes. Wetland park iSimangaliso bevat een van de meest uitzonderlijke waterrijke natuur- en kustgebieden van Afrika. Het heeft een oppervlakte van 239.566 hectare en bestaat uit zee, kust en prachtige ongerepte, natuurrijke omgevingen.

Itsukushima-jinja - Miyajima - Japan
Het eiland Miyajima is al sinds de oudheid een heilige plaats van het shintoïsme. De schrijn Itsukushima-jinja, gewijd aan de verering van de natuur en de 3 zeegodinnen, zou oorspronkelijk in 593 gesticht zijn door Saeki no Kuramoto. Het huidige gebouw is in de 13e eeuw vervaardigd. Het originele ontwerp in de shinden-zukuri-stijl uit de Heian-periode is behouden gebleven (794-1185).
De schrijn staat in zee en heeft een prachtige achtergrond. Het spectaculaire gezicht van de 16 meter hoge, vermiljoene Ōtorii-poort voor de diepgroene maagdelijke bossen van de Misen-berg hoort bij de 'Drie uitzichten op Japan'. Bij vloed lijkt de schrijn te drijven op de zee.

Jaisalmerfort - Jaisalmer - India
Jaisalmerfort, ook wel 'Gouden Fort', deed eeuwenlang dienst als natuurlijke barrière tussen de indusvallei en de vruchtbare vlakten in het noorden en is gesitueerd in de zandduinen van de Tharwoestijn (letterlijk: 'Dodenverblijf'). Jaisalmer werd in 1156 gesticht door prins Jaisal als hoofdstad van de meest gevreesde Rajput-stammen (Bhatti). In de Middeleeuwen werd de stad een belangrijk centrum voor kamelenkaravaans. Binnen de monumentale poorten van het fort staan koninklijke paleizen, Jaïnistische tempels en haveli's (woonhuizen) verstopt.

Kakadu National Park - Northern Territory - Australië
Dit nationale park, dat 120 ten oosten van Darwin ligt, is zowel qua natuur als cultuur een erfgoed. Er is in het park Aboriginalkunst terug te vinden van 20.000 jaar oud en de overleveringen worden levend gehouden door rangers die in het park rondlopen.
De natuur is gevarieerd van moeras tot bos en rotswanden. In de rivieren in het park is de zeekrokodil de gevaarlijkste diersoort, maar het is er ook een walhalla voor de vele vogels.

Karelsbrug - Praag - Tsjechië
De eerste steen van het bekendste monument van Praag werd gelegd in 1357. De gotische stenen verbinding werd vervolgens in de 17e eeuw getransformeerd tot een intrigerende beeldengalerij. In totaal telt de brug 30 standbeelden, oorspronkelijk grotendeels uit barok, maar inmiddels vervangen door stenen replica's. De barokken beelden zijn verhuisd naar het Nationaal Museum. De brug is een inspirerend hoogtepunt van de mooiste middeleeuwse stad uit Centraal-Europa. Na zonsondergang, als de lantaarnpalen aangaan, is deze nog het meest indrukwekkend.

Kasteel - Edinburgh - Schotland (UK)
Het kasteel ziet uit over Edinburgh vanaf zijn hoge positie op een uitgebluste vulkaan en is alleen toegankelijk vanaf de oostzijde. Het kasteel heeft een roerige geschiedenis, die minstens tot de 6e eeuw terugvoert, maar mogelijk nog verder. Het oudst overgebleven gebouw, misschien wel het oudste van heel Edinburgh, is de Margaretakapel, die naar men vermoedt omstreeks 1130 gebouwd is door David I van Schotland, ter nagedachtenis aan zijn vrome moeder. Tussen 1174 en 1186, en na 1296, was het kasteel in handen van de Engelsen, tot het in 1313 werd heroverd door Robert the Bruce; hij had hier zijn residentie. Jacobus IV liet de grote zaal bouwen, waar tot 1639 het Schotse parlement bijeenkwam. In de 16e en 17e eeuw werd het kasteel regelmatig belegerd. Van 1650 tot 1660 bezetten de Engelsen het kasteel opnieuw. In 1689 werd het belegerd door Willem van Oranje.

Kasteel - Himeji - Japan
Himeji-jo is het mooiste overgebleven voorbeeld van vroeg 17e-eeuwse Japanse kasteelarchitectuur. Het bestaat uit 83 gebouwen met sterk ontwikkelde defensiesystemen en ingenieuze beveiligingen uit het begin van de Shogun periode. De houten constructie is een meesterwerk dat functie combineert met esthetische aantrekkingskracht. Himeji-jo heeft al zijn belangrijke kenmerken weten te behouden. Het kasteel is ook een krachtig en suggestief symbool van het feodalisme dat in Japan heerste tot de Meiji restauratie van 1868.

Kathedraal - Monreale (Sicilië) - Italië
Deze kerk, die van buiten sober doet voorkomen, is rond 1170 gebouwd in opdracht van Willem II. Toen was het nog een gewone kerk, maar dat veranderde al snel toen de koning zijn macht en rijkdom duidelijk wilde maken. Van binnen is dit overduidelijk te zien; de kathedraal geldt als het indrukwekkendste monument dat de Normandische koningen die ooit over Sicilië heersten hebben nagelaten. Zo zijn de muren versierd met een overvloed aan gedetailleerde panelen en reliëfs met vele taferelen uit de bijbel.

Kerken - Moldavië (Provincie) - Roemenië
Deze acht kerken in het noorden van Moldavië werden gebouwd tussen de laat 15e eeuw en laat 16e eeuw. Ze zijn authentiek en goed bewaard gebleven. De kerken (met buitenmuren bedekt met fresco's) gelden als meesterwerken geïnspireerd door de Byzantijnse kunst. De beschilderingen zijn meer dan decoraties; ze vormen een systematische bedekking op alle gevels en vertegenwoordigen complete cycli van religieuze thema's. Hun uitzonderlijke samenstelling, de elegante karakters en harmonie van kleuren, sluiten naadloos aan bij het omliggende platteland. Van de kerk van het Sucevita klooster zijn zowel de binnen- als buitenmuren volledig gedecoreerd met muurschilderingen.

Klooster - Horezu - Roemenië
Het klooster van de stad Horezu ligt in het Roemeense vorstendom Walachije en werd in 1690 gesticht door Prins Constantijn Brancovan. Hij en zijn familie waren verantwoordelijk voor de oprichting van vele monastieke ensembles en kerken in Walachije. Het klooster van Horezu geldt als een meesterwerk van de 'Brancovan' stijl en is bekend vanwege z'n architecturale zuiverheid en evenwicht, rijke sculpturale details, religieuze composities, votieve portretten en geschilderde decoratieve werken. Het klooster was een belangrijk centrum voor de verspreiding van cultuur. De school voor het schilderen van muren en iconen vestigde zich in de 18e eeuw in het klooster en was vooraanstaand in de hele Balkan regio.

Kotor - Montenegro
Deze natuurlijke haven ligt aan de Adriatische kust in Montenegro. Tijdens de middeleeuwen was het een belangrijk artistiek en commercieel centrum met zijn eigen beroemde scholen van bouwkunst en iconografie. Een groot aantal monumenten (waaronder vier Romaanse kerken en de stadsmuren) werd ernstig beschadigd door de aardbeving van 1979, maar de stad is hersteld (grotendeels dankzij hulp van UNESCO). De plek heeft een turbulente geschiedenis waardoor een verscheidenheid van gebouwen is ontstaan. Het grootste en meest indrukwekkende is de kathedraal van Sint Tryphon. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 8e eeuw en de nieuwe kerk in 1166.

Kremlin - Moskou - Rusland
Tot begin 18e eeuw was het Kremlin de hoofdresidentie van de Russische tsaren en de hiërarchen van de Russisch-orthodoxe kerk. Dit versterkte complex onstond eind 11e eeuw, al kreeg het Kremlin pas in 1475 zijn huidige gedaante dankzij een groot bouwproject van grootvorst Ivan III, ook wel Ivan de Grote genoemd. Aan de rivier de Moskva groeide het Kremlin uit tot een verzameling kerken, kloosters, paleizen en overheidskantoren, omgeven door een hoge muur. Het complex kent een ruwweg driehoekig grondplan. Door de eeuwen heen hebben verschillende heersers gesloopt en nieuwe gebouwen neergezet die aansloten bij de smaak van de dag, maar het Kremlin behield zijn Russische karakter, vooral in zijn uivormige koepels.

Monumenten - Thessaloniki - Griekenland
De provinciale hoofdstad en zeehaven Thessaloniki werd in 315 voor Christus gesticht. Het was een van de eerste bases voor de verspreiding van het christendom. Er zijn prachtige christelijke monumenten te bewonderen, waaronder kerken. Sommige zijn gebouwd naar het patroon van het Griekse kruis, andere als een basiliek met drie schepen. Gebouwd gedurende een lange periode, vanaf de 4e tot de 15e eeuw, vormen ze een diachronische typologische serie, die grote invloed had in de Byzantijnse wereld. De mozaïeken van de rotonde - Sint Demetrius en Sint David - behoren tot de grote meesterwerken van de vroege christelijke kunst.

Nationaal park Keoladeo - India
Dit voormalige reservaat werd eind 19e eeuw door de Maharaja's gebruikt om op eenden te jagen. Nu is het één van de grootste overwintergebieden voor een groot aantal watervogels uit Afghanistan, Turkmenistan, China en Siberië. Er komen 364 vogelsoorten voor in dit park, waaronder de zeldzame Siberische kraanvogel. Keoladeo ligt in de staat Rajasthan en wordt ook geroemd vanwega het grote aantal permanent aanwezige broedende vogels. Het is een groene oasis vol wilde dieren, gesitueerd in een druk - door mensen - bewoond landschap. Dit 'Vogelparadijs' heeft zich ontwikkeld tot een natuurlijk drasland en werd in 1982 uitgeroepen tot nationaal park.

Nationale Parken - Rocky Mountains - Canada
De Canadese parken van de Rocky Mountain bestaan uit vier aangrenzende nationale parken: Banff, Jasper, Kootenay en Yoho en drie provinciale parken: Mount Robsen, Mount Assiniboine en Hamber. Het gebied is bezaaid met ruige bergtoppen, ijsvelden en gletsjers, alpenweiden, meren, watervallen, uitgestrekte karstgrotten en diep ingesneden canyons. Actieve gletsjers en ijsvelden bestaan nog steeds in de hele regio, waarvan het Columbia ijsveld de belangrijkste is en de grootste in het subarctische gebied van Noord-Amerika. Onderdeel van de parken is de fossielen-site Burgess Shale, die bekend is vanwege de fossiele resten van mariene weekdieren.

Normandisch Paleis - Palermo (Sicilië) - Italië
Dit prachtige bouwwerk, de huiskapel van de Normandische dynastie op Sicilië, is het beste en misschien enig overgebleven exemplaar van de Arabisch-Normandisch-Byzantijnse stijl die in de 12e eeuw op Sicilië bloeide.

Novodevitsjiklooster - Moskou - Rusland
Het Novodevitsjiklooster is één van Ruslands bekendste kloosters. Het is begin 16e eeuw gesticht door grootvorst Vasili III van Moskou ter ere van zijn verovering van Smolensk in West-Rusland. Het complex vormde in die tijd een belangrijk onderdeel van een keten van kloostercomplexen die geïntegreerd was in de verdedigingswerken van Moskou. De eerste vrouw van tsaar Peter de Grote breidde het klooster sterk uit tijdens de jaren 80 van de 17e eeuw, met onder andere kerken en een klokkentoren, in de Moskovische barokstijl. Sindsdien is het complex nauwelijks veranderd.

Opera House - Sydney - Australië
Het Sydney Opera House werd in 1973 geopend en geldt als een groots 20e-eeuws architectonische en constructief werk. Het gebouw (op de punt van een schiereiland in de haven van Sydney) bestaat uit drie groepen van in elkaar grijpende 'schelpen' die het dak vormen van de twee grote zalen en het restaurant. De schelpstructuren bevinden zich op een groot platform, omgeven door terrassen die functioneren als wandelpaden. Het Opera House heeft een blijvende invloed op de architectuur gehad; toen het project in 1957 werd toegekend aan de Deense architect Jørn Utzon, betekende dat een radicaal nieuwe benadering van bouwen.

Oude brug - Mostar - Bosnië & Herzegovina
In opdracht van sultan Süleyman de Grote werd in de 16e eeuw door architectuurstudent Hayruddin ontworpen. Het ontwerp was dermate radicaal en onwerkbaar, dat Hayruddin zijn eigen begrafenis plande voor de dag dat de brug werd geopend en de steigers werden verwijderd. Maar het bleek gelukkig om geruchten te gaan; de brug Stari Most bleef overeind. Toen nog wel. Op 9 november 1993 werd de brug verwoest tijdens de Joegoslavië oorlog. Na jarenlang geharrewar werd de brug onder supervisie van Unesco herbouwd en heropend in juli 2004.

Oude stad - Bern - Zwitserland
Bern werd in de 12e eeuw gebouwd op een heuvel omringd door de rivier de Aar. De stad heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld volgens een concept van uitzonderlijke en samenhangende planning. De gebouwen in de oude stad dateren uit verschillende periodes en bevatten 15e-eeuwse arcades en 16e-eeuwse fonteinen. Het grootste deel van de middeleeuwse stad werd in de 18e eeuw gerestaureerd, maar het heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden. Bern biedt vandaag de dag een contrast van oude monumenten en moderne gebouwen. In bepaalde gebieden zijn nog steeds traditionele oude straatjes met arcades te vinden, het merendeel daarvan is wandelpromenade.

Oude stad - Dubrovnik - Kroatië
Dubrovnik werd in de eerste helft van de 7e eeuw door een groep vluchtelingen uit Epidaurum gesticht en wordt de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De stad ligt aan de Dalmatische kust en werd vanaf de 13e eeuw een belangrijke mediterrane macht. Hoewel Dubrovnik zwaar beschadigd raakte door een aardbeving in 1667 is men erin geslaagd om de prachtige gotische, renaissance en barokke kerken, kloosters, paleizen en fonteinen te behouden. De oude stad raakte in de jaren negentig van de twintigste eeuw beschadigd door gewapende conflicten. UNESCO coördineert een groot restauratieprogramma.

Paleis van Westminster - Londen, UK
Het paleis van Westminster werd vanaf het jaar 1840 herbouwd op de plek van belangrijke middeleeuwse overblijfselen. De plek is van grote historische en symbolische betekenis; in Westminster Abbey werden alle vorsten sinds de 11e eeuw gekroond. Het paleis van Westminster illustreert op een imposante manier de grandeur van de constitutionele monarchie en het principe van het parlementair tweekamerstelsel. Het paleis is een van de belangrijkste monumenten van de neogotische architectuur. Westminster Palace, Westminster Abbey en Saint Margaret's-kerk omvatten samen de geschiedenis van een van de oudste parlementaire monarchieën en de groei van de parlementaire en constitutionele instellingen.

Pamir National Park - Tadzjikistan
Het Nationaal park Tadzjikistan beslaat meer dan 2,5 miljoen hectare in het oosten van het land, in het midden van de zogenaamde Pamir Knoop, waar de hoogste bergketens op het Euraziatische continent bij elkaar komen. Het gebied bestaat uit hoge plateaus in het oosten en ruige bergtoppen in het westen, sommigen meer dan 7.000 meter hoog. De langste gletsjervallei buiten het poolgebied is er te vinden, te midden van 1.085 gletsjers, 170 rivieren en meer dan 400 meren. Het nationale park kent extreme seizoensgebonden temperatuurschommelingen en een rijke flora met soorten van zowel de zuidwestelijke als de Centraal-Aziatische floristische regio's.

Petra - Jordanië
Petra wordt sinds de prehistorie bewoond. Deze karavaanstad van de Nabateeërs ligt tussen de Rode Zee en de Dode Zee en was een belangrijk kruispunt tussen Arabië, Egypte en Syrië-Fenicië. Petra is half gebouwd, half uitgehouwen uit de rotsen en wordt omringd door bergen vol passages en kloven. Het is een van 's werelds beroemdste archeologische vindplaatsen. In het landschap met overheersend rode zandsteen, zijn de oude oosterse tradities samengesmolten met de Hellenistische architectuur. Petra is van uitzonderlijke waarde vanwege de enorme hoeveelheid graf- en tempelarchitectuur, religieuze plaatsen en de restanten van kanalen, tunnels en omleidingsdammen.

Piramide van Cheops - Gizeh - Egypte
Memphis (de hoofdstad van het Oude Rijk van Egypte) heeft een aantal bijzondere grafmonumenten, waaronder rotsgraven, sierlijke mastaba's (tumuligraven, die lijken op modderbanken), tempels en piramides. In de necropolis van Saqqara, de grootste in het land, staat de eerste grote stenen piramide, die gebouwd werd als mausoleum van Djoser, de stichter van de Derde Dynastie. De piramides van Gizeh bestaan uit de Piramide van Cheops, de wat kleinere Piramide van Chefren en de Piramide van Mycerinus. Aan de oostzijde van de piramides bevindt zich de Sfinx van Gizeh. In de oudheid werd de piramide van Cheops beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.

Piramide van Djoser - Sakkara - Egypte
Memphis (de hoofdstad van het Oude Rijk van Egypte) heeft een aantal bijzondere grafmonumenten, waaronder rotsgraven, sierlijke mastaba's (tumuligraven, die lijken op modderbanken), tempels en piramides. In de necropolis van Saqqara, de grootste in het land, staat de eerste grote stenen piramide, die gebouwd werd als mausoleum van Djoser, de stichter van de Derde Dynastie. De piramides van Gizeh bestaan uit de Piramide van Cheops, de wat kleinere Piramide van Chefren en de Piramide van Mycerinus. Aan de oostzijde van de piramides bevindt zich de Sfinx van Gizeh. In de oudheid werd de piramide van Cheops beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.

Pirin National Park - Bulgarije
Dit Werelderfgoed heeft nu een oppervlakte van ongeveer 40.000 hectare in het Pirin gebergte, in zuidwest Bulgarije en is een uitbreiding van een eerdere inschrijving op de Werelderfgoedlijst van 27.000 hectare dat het Nationaal Park Pirin omvat. Het gebied ligt op een hoogte tussen de 1.008 en 2.914 meter. Het uit kalksteen bestaande berglandschap kent meer dan 70 gletsjermeren en veel glaciale landvormen met watervallen, rotsachtige leistenen en grotten. De bossen worden gedomineerd door coniferen en de hoger gelegen gebieden herbergen alpenweiden onder de toppen. Er komen veel inheemse en relicte soorten voor die representatief zijn voor de flora in de Balkan tijdens het pleistoceen.

Red Fort - New Dehli - India
Het Rode Fort complex bestaat uit het Rode Fort (1638) en het aangrenzende fort Salimgarth (1546). Het fort werd gebouwd als paleisfort voor Shahjahanabad, de nieuwe hoofdstad van de vijfde Mogol keizer van India. Het fort dankt zijn naam aan de massieve muren van rode zandsteen en wordt beschouwd als hoogtepunt van Mogol creativiteit en architectuur. Kenmerkend hiervoor zijn de paviljoenen en het waterkanaal Nahr-i-Behisht (stroom van het paradijs) dat de paviljoenen verbindt. Het Rode Fort heeft een groot stempel gedrukt op de architectuur van latere gebouwen en tuinen vanwege de vernieuwende manier waarop er gepland en gebouwd werd.

Qutb Minar - Delhi - India
Een paar kilometer ten zuiden van Delhi staat de rode zandstenen toren van Qutb Minar. 's Werelds hoogste minaret werd begin 13e eeuw gebouwd en is 72,5 meter hoog. Hij loopt taps toe van 2,75 meter doorsnede op haar hoogtepunt tot 14,32 meter aan de basis, afwisselend met hoekige en afgeronde groeven. Het omliggende archeologische gebied bevat funeraire gebouwen. Hieronder bevinden zich de prachtige Alai-Darwaza poort (een meesterwerk uit de Indo-islamitische architectuur) gebouwd in 1311 en twee moskeeën waarvan de Quwwatu'l-Islam de oudste is in noord India. De moskeeën werden gebouwd uit hergebruikte materialen van ongeveer 20 Brahmaanse tempels.

Rilaklooster - Rilagebergte - Bulgarije
Dit bouwwerk lijkt van de buitenkant op een vesting en kent een markante geschiedenis van jarenlange vreemde overheersing en bemoeienis. Binnen de stevige buitenmuren wordt de charme en omvang van het complex al snel duidelijk. Het klooster is nog altijd in gebruik en het is mogelijk om te overnachten in schaars gemeubileerde 'gastencellen'. Wist je dat de beenderen van Ivan Rilski, leider van een kloostergemeenschap van kluizenaars, gewild bezit van middeleeuwse heersers werden vanwege de genezende kracht van Ivan? Na 300 jaar pas werden de botten teruggegeven aan het klooster.

Schönbrunn - Vienna - Austria
Dit majestueuze barokpaleis, in Habsburgs geel, was de zomerresidentie van de regerende Habsburgers. De kamers in het paleis zijn overdadige versierd. Het paleis is beroemd geworden door Frans Jozefs vrouw, keizerin Elisabeth (Sisi), die dol was op het paleis. Het paleis is omringd door een schitterend park. Wist je dat Wolfgang Amadeus Mozart optrad in het paleis op 6-jarige leeftijd?

Schrijnen en tempels - Nikkō - Japan
Nikko is een perfecte illustratie van de architectonische stijl van de Edo periode, zoals toegepast op shinto heiligdommen en boeddhistische tempels. De heiligdommen en tempels van Nikko, samen met hun natuurlijke omgeving, zijn een uitstekend voorbeeld van een traditioneel Japans religieus centrum, gerelateerd aan de shinto opvattingen over de relatie van de mens met de natuur. In deze (nog steeds actuele) religieuze praktijken hebben bergen en bossen een heilige betekenis en zijn het objecten van verering. Nikko is al eeuwenlang een heilige plaats, bekend om zijn architecturale en decoratieve meesterwerken die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de Tokugawa Shoguns.

Sint-Catharinagebied - Sinai - Egypte
Het orthodoxe Sint Catharina klooster ligt aan de voet van de berg Horeb, waar Mozes de Tabletten van de Wet (de stenen tafelen) ontving volgens het Oude Testament. De berg is bekend bij moslims en wordt vereerd als Jebel Musa. Het hele gebied is heilig vanwege drie wereldgodsdiensten: het christendom, de islam en het Jodendom. Het klooster werd in de 6e eeuw gesticht en is het oudste christelijke klooster nog steeds in gebruik voor zijn oorspronkelijke functie. De muren en gebouwen zijn van groot belang voor de bestudering van de Byzantijnse architectuur en het kloostercomplex huisvest bijzondere collecties van vroegchristelijke manuscripten en iconen.

Sfinx - Gizeh - Egypte
Memphis (de hoofdstad van het Oude Rijk van Egypte) heeft een aantal bijzondere grafmonumenten, waaronder rotsgraven, sierlijke mastaba's (tumuligraven, die lijken op modderbanken), tempels en piramides. In de necropolis van Saqqara, de grootste in het land, staat de eerste grote stenen piramide, die gebouwd werd als mausoleum van Djoser, de stichter van de Derde Dynastie. De piramides van Gizeh bestaan uit de Piramide van Cheops, de wat kleinere Piramide van Chefren en de Piramide van Mycerinus. Aan de oostzijde van de piramides bevindt zich de Sfinx van Gizeh. In de oudheid werd de piramide van Cheops beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.

Suomenlinna Fort - Helsinki - Finland
Deze grote marinebasis en burcht strekt zich uit over 6 eilanden voor de kust van Helsinki en is gebouwd halverwege de 18e eeuw. Finland viel toen nog onder Zweeds gezag. De burcht heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in de Finse geschiedenis. Oorspronkelijk werd het vanaf 1747 gebouwd om de groeiende Russische zeemacht af te kunnen slaan. Tijdens de Finse oorlog tussen Zweden en Rusland in 1808-1809 werd Suomenlinna vrijwel zonder verzet overgegeven aan de Russen. Finland werd afgestaan aan Rusland en ging verder als half-autonome staat. Toen Finland na WO II onafhankelijk werd, kreeg Suomenlinna de functie van gevangenis.

Statue of Liberty - New York - USA
Als je naar New York reist per schip, dan word je bij binnenkomst in New York Harbor begroet door deze dame op haar sokkel. Het symbool voor de vrijheid, dat ontworpen is door Frédéric Auguste Bartholdi, werd geschonken door de Fransen in 1876. Het werd in 350 delen van Frankrijk naar New York verscheept en in 4 maanden in elkaar gezet. Het geraamte is van staal dat met koper bekleed is en de vlam in de fakkel is van bladgoud.

Syracuse - Italië
Dit gebied bestaat uit twee afzonderlijke elementen, met overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd. De Necropolis van Pantalica bevat meer dan 5.000 rotsgraven in de buurt van open steengroeven, de meeste dateren uit de 13e tot 7e eeuw voor Christus. In dit gebied bevinden zich ook overblijfselen uit het Byzantijnse tijdperk, met name de fundamenten van de Anaktoron (Prinselijk paleis). Het andere onderdeel van het gebied is het oude Syracuse. Dit omvat de stadskern van Ortygia (gesticht door Grieken uit Korinthe in de 8e eeuw voor Christus), die Cicero beschreef als 'de allergrootste Griekse stad en allermooiste van allemaal'.

Taj Mahal - Agra - India
De Taj Mahal is één van de 7 moderne wereldwonderen. De Indiase mogolkeizer Sjah Djahan liet dit schitterende mausoleum door 20.000 arbeiders in bijna 20 jaar bouwen voor zijn overleden geliefde vrouw, Mumtaz Mahal. Het gebouw met bijbehorende minaretten is in harmonieuze symmetrie ontworpen en gebouwd. Het is het kroonstuk van de islamitische kunst in India en wordt universeel gezien als één van de meesterstukken op de Werelderfgoedlijst. Het mausoleum is gebouwd op de rechteroever van de (rivier) Yamuna en staat in een geweldige Mogolse tuin die bijna 17 hectaren beslaat. De Taj Mahal wordt beschouwd als het grootste architectonische werk binnen de Indo-islamitische cultuur. Het reliëfwerk in het marmer en de ingelegde edel- en halfedelstenen maken het een buitengewoon monument. Het witmarmeren gebouw is is in de hete middagzon verblindend wit, gloeit bij zonsondergang rood en oogt blauw in het maanlicht.

Tempel - Karnak - Egypte
Thebe was de hoofdstad van Egypte tijdens periodes van het Middenrijk en het Nieuwe Rijk. De stad bevat de mooiste overblijfselen van de geschiedenis, kunst en religie van het oude Egypte. Honderden vorsten, van farao's tot Romeinse keizers, hebben de stad opgeluisterd met architectuur, obelisken en beeldhouwkunst. De stad is een opvallende getuigenis van de Egyptische beschaving op zijn hoogtepunt, met tempels en paleizen in Karnak en Luxor en de begraafplaatsen van de Vallei van de Koningen en de Vallei van de Koninginnen. Op ongeveer drie kilometer van Luxor ligt het monumentale tempelcomplex van Karnak en de prachtige funeraire tempel van Ramses II.

Tempel - Luxor - Egypte
Thebe was de hoofdstad van Egypte tijdens periodes van het Middenrijk en het Nieuwe Rijk. De stad bevat de mooiste overblijfselen van de geschiedenis, kunst en religie van het oude Egypte. Honderden vorsten, van farao's tot Romeinse keizers, hebben de stad opgeluisterd met architectuur, obelisken en beeldhouwkunst. De stad is een opvallende getuigenis van de Egyptische beschaving op zijn hoogtepunt, met tempels en paleizen in Karnak en Luxor en de begraafplaatsen van de Vallei van de Koningen en de Vallei van de Koninginnen. Op ongeveer drie kilometer van Luxor ligt het monumentale tempelcomplex van Karnak en de prachtige funeraire tempel van Ramses II.

Tempels - Abu Simbel - Egypte
Het openluchtmuseum van Nubië toont elementen die nauw verbonden zijn met een lange Egyptische faraogeschiedenis. Het gebied bevat prachtige monumenten, zoals de tempels van Ramses II in Abu Simbel en het Heiligdom van Isis in Philae. Ramses II bouwde de tempel Abu Simbel voor zichzelf in het oude Nubië, dat toen bij Egypte hoorde. De Grote tempel heeft vier kolossale beelden uit rots gehouwen en bevestigd aan de rotswand. De beelden stellen Ramses II voor, zittend met de dubbele kroon van Neder en Opper-Egypte. Tussen en naast de benen van de farao's zijn (veel kleiner en rechtopstaand) prinsen, prinsessen en koningin Nefertari afgebeeld.

Tempelvallei - Agrigento (Sicilië) - Italië
De naam 'Tempelvallei' is misleidend, omdat de tempels in feite op een rotsige heuvel ten zuiden van Agrigento staan. Het zijn allen overblijfselen van de imposante tempels van de antieke Griekse stad Akragas uit de 5e eeuw voor Christus. Ze zijn, bij gebrek aan marmer in de omgeving, gebouwd van lokale kalktufsteen. Agrigento werd opgericht als Griekse kolonie in de 6e eeuw voor Christus en was een van de meest vooraanstaande steden van de oude mediterrane wereld. Het is in een uitzonderlijk onbeschadigde toestand bewaard gebleven. Haar superioriteit en trots komen tot uiting in de overblijfselen van de prachtige Dorische tempels die de oude stad domineren, waarvan een groot deel nog intact ligt onder huidige velden en boomgaarden. De uitgegraven gebieden werpen een licht op de latere Hellenistische en Romeinse stad en de begrafenisrituelen van haar vroegchristelijke inwoners. De grote rij Dorische zuilen van Agrigento is een van de meest opmerkelijke monumenten van de Griekse kunst en cultuur.

Thingvellir - IJsland
In þingvellir (Thingvellir) ontstond in 930 de Althing, een bijeenkomst in de openlucht waar IJslandse volksvertegenwoordigers twee weken per jaar bijeen kwamen om geschillen te beslechten en wetten in te stellen. Deze vergaderingen bleven plaatsvinden tot 1798. De Althing heeft een diepgewortelde historische en symbolische betekenis voor het IJslandse volk. De plaats omvat het Nationaal park þingvellir en ruïnes van de oorspronkelijke Althing; fragmenten van ongeveer 50 cabines gebouwd uit turf en steen. Men neemt aan dat er ruïnes uit de tiende eeuw onder het grondoppervlak liggen. Ook zijn er sporen te zien van landbouwkundig grondgebruik uit de 18e en 19e eeuw.

Tijgerfort (Nahargarh) - Jaipur - India
Het Nahargarhfort staat op een richel in de ruige Aravali-heuvels en werd in 1734 gebouwd door Sawai Jai Singh II. Alle 9 vrouwen van de maharadja hadden een eigen woonvertrek van 2 verdiepingen hoog, versierd met prachtige fresco's en stucwerk. De kamers waren zo ingedeeld, dat de maharadja al zijn vrouwen apart kon bezoeken zonder dat de anderen het wisten. Het fort heeft de naam Nahargarh gekregen, om de geest van de gestorven prins Nahar Singh goedgezind te houden. Tijdens de bouw zou hij dagelijks verschenen zijn om te vernietigen wat die dag gebouwd was.

Tower of London - Londen - Verenigd Koninkrijk
De massieve Witte Toren is een typisch voorbeeld van Normandische militaire architectuur. Willem de Veroveraar bouwde de toren aan de Theems om Londen te beschermen en om zijn macht te doen gelden. De Tower of Londen - een imposante vesting met een rijke geschiedenis en geworden tot koninklijk symbool - werd gebouwd rondom de Witte Toren. De iconische toren heeft een grote rol gespeeld bij de bevordering van nauwere banden met Europa. Ook had de toren grote invloed op de Engelse taal en cultuur en op het creëren van een van de machtigste monarchieën in Europa.

Uluru / Kata Tjuta - Northern Territory - Australië
Dit park (voorheen Nationaal Park Uluru (Ayers Rock-Mount Olga)) beschikt over spectaculaire geologische formaties, zoals de enorme monoliet Uluru en de rotskoepels Kata Tjuta ten westen hiervan. Uluru bestaat uit harde zandsteen die bloot is komen te liggen door erosie van het omliggende gesteente. De monoliet heeft een basisomtrek van 9,4 kilometer, gladde schuine zijden en een relatief vlakke bovenkant. De rotsformaties zijn onderdeel van het traditionele geloof en tevens eigendom van een van de oudste menselijke samenlevingen ter wereld, de Anangu Aboriginals.

Verboden Stad - Beijing - China
Dit paleiscomplex van de Ming- en Qing-dynastie dateert uit 1407. Tijdens het bouwproject, dat 14 jaar duurde, waren 200.000 mensen voorzien van werk. De naam verwijst naar het feit dat niemand de stad mocht betreden of verlaten zonder toestemming van de keizer. De verboden stad van circa 72 ha omvatte zo'n 800 gebouwen, die voornamelijk van hout gebouwd zijn, met 8.800 kamers. De stad bevat 's werelds grootste collectie antieke houten constructies; hun daken zijn geel geschilderd, in de traditionele koninklijke kleur.

Villa Romana del Casale - Piazza Armerina - Italië
De Romeinse uitbuiting van het platteland wordt in het bijzonder gesymboliseerd door de Romeinse Villa del Casale op Sicilië, het centrum van een groot landgoed waarop de plattelandseconomie van het westerse Keizerrijk was gebaseerd. De villa is één van de meest luxueuze in zijn soort. Ontworpen in de traditie van de Romeinse villa, maar op een niveau van luxe waarvan binnen het Romeinse Rijk geen equivalent bestaat. Het uitgegraven gedeelte (ongeveer 4.000 vierkante meter) is slechts een deel van de volledige vestiging en kan worden onderverdeeld in vier zones, of groepen kamers, allemaal versierd met mozaïekvloeren van een superieure kwaliteit.

Volcanoes NP - Hawaii, Big Island - USA
Dit gebied bevat twee van de meest actieve vulkanen ter wereld: de Mauna Loa (4.170 meter hoog) en de Kilauea (1.250 meter hoog). Beiden torenen ze uit boven de Stille Oceaan. Vulkaanuitbarstingen creéerden een voortdurend veranderend landschap en de lavastromen hebben verrassende geologische formaties blootgelegd. In het park zijn zeldzame vogels en inheemse diersoorten te vinden, evenals bossen van reusachtige varens. Het nationale park van de Hawaii vulkanen is het grootste en een van de meest bestudeerde parken ter wereld: sinds 1912 staat er al een geologisch onderzoeksstation. Door de verschillende hoogtes varieert het klimaat er van tropische vochtigheid tot een alpine woestijnklimaat.

Wadi Rum - Jordanië
Dit natuur- en cultuurgebied van 74.000 hectare ligt in het zuiden van Jordanië, vlak bij de grens met Saoedi-Arabië. Het beschikt over een gevarieerd woestijnlandschap dat bestaat uit een reeks smalle kloven, natuurlijke bogen, torenhoge kliffen, hellingen, enorme landverschuivingen en grotten. De rotstekeningen, inscripties en archeologische overblijfselen in dit gebied getuigen van 12.000 jaar menselijke bewoning en interactie met de natuurlijke omgeving. De combinatie van 25.000 rotstekeningen met 20.000 inscripties traceren de evolutie van het menselijk denken en de vroege ontwikkeling van het alfabet. Het gebied illustreert de evolutie van pastorale en stedelijke activiteit en van landbouw in de regio.

Weerkerken - Transsylvanië - Roemenië
De dorpen met hun versterkte kerken geven een levendig beeld van het culturele landschap in het zuiden van Transsylvanië. De zeven dorpen zijn gesticht door de Transsylvanische Saksen en worden onder meer gekenmerkt door een specifiek ruimtelijk systeem, nederzettingspatroon en de organisatie van familieboerderijen (bewaard gebleven sinds de late Middeleeuwen). De dorpen worden gedomineerd door hun versterkte kerken, die bouwstijlen weerspiegelen van de 13e tot de 16e eeuw. De Transsylvanische Saksen waren in staat om hun taal en gewoonten door de eeuwen heen te behouden, ondanks dat ze leefden in een land met een meerderheid aan etnische Hongaren en Roemenen.