• Wandelschoenen

Nijmeegse 4daagse 2014

Waarom de 4daagse van Nijmegen lopen?

Mijn beste vriendin, Monique, is 10 jaar geleden overleden aan leukemie. Tijdens haar periode van ziek zijn is ze altijd heel positief geweest dat ze zou herstellen en ze had zichzelf tot doel gesteld de 4daagse van Nijmegen te gaan lopen na het overwinnen van deze vreselijke ziekte. Helaas bleek de ziekte veel te agressief en ondanks haar positiviteit om ertegen te vechten heeft zij deze wens niet in vervulling zien gaan. Ik heb toen meteen gezegd: 'Dan loop ik 'm voor haar!'

Omdat ik niemand in mijn omgeving kon overhalen om met mij mee te gaan, heb ik 'm uiteindelijk in 2007 alleen gelopen. Natuurlijk ging dit gepaard met de nodige emoties, maar het voelde zó goed om dit voor haar te doen.

'Nooit meer', dat zei ik toen ook. Vooral omdat het trainen zoveel tijd in beslag nam. Maar toch... ergens begon het steeds meer te kriebelen. De sfeer, de prestatie. Beelden en verhalen zetten me toch weer aan het denken. Vorig jaar tijdens de 4daagse heb ik de knoop doorgehakt om toch weer een nieuwe poging te doen. Dit keer samen met Sven. Vrouwen hoeven 'maar' de 4x40 km, maar dat was natuurlijk voor mij geen uitdaging meer. Vandaar de 4x50 km.

Hoe bizar was het vervolgens dat de zus van Monique, Jacqueline, vorig najaar de diagnose 'maagkanker' kreeg? En al snel 'onbehandelbaar'. Het raakt veel mensen, waaronder mij, heel erg diep. Dit kòn gewoon niet waar zijn! Het is zó oneerlijk! Maar Jacqueline lijkt op haar zus; ze gaat niet in een hoekje zitten kniezen. Met levensverlengende chemokuren heeft ze gelukkig het afgelopen half jaar ook een hoop mooie momenten meegemaakt. Ik ben een fan van haar blogs geworden. Zij weet me te raken door de persoonlijke manier van schrijven over haar ziekte.

Jacqueline overleden 17 juli 2015

Tijdens het lopen van de vierdaagse heb ik op deze website een oproep gedaan om geld in te zamelen, om Jacqueline een onvergetelijke dag te bezorgen. Bedankt iedereen die aan deze actie heeft meegedaan, ik heb dat enorm gewaardeerd!

Jacqueline heeft de oneerlijke strijd tegen haar ziekte uiteindelijk op 17 juli 2015 verloren. Ze leeft verder in onze harten.

Liefs, Marijke

Volgende pagina