• Buenos Aires, Puerto Madero
  • Montevideo, View from Punta Brava Lighthouse
  • Montevideo, Beach

Uruguay

11 november - 2 capitals in one day

Buenos Aires, Puerto Madero

Na een directe nachtvlucht van 14 uur, waarin we verrassend veel uren slaap hebben meegepakt, kwamen we zondagochtend vroeg aan in Buenos Aires. Met gemak kwamen we door de douane; onze paspoorten werden voorzien van een nieuwe stempel en we vertrokken vervolgens naar de ferry terminal. Daar lieten we de zware bagage achter in een klein hok bij een parkeerwachter en besloten de wijk Puerto Madero te verkennen. De ferry zou namelijk pas 9 uur later vertrekken. De wijk bleek de moeite waard om de stijve vliegtuigspieren weer los te lopen en de wijk kwam in de loop van de uren steeds wat meer tot leven. Het deed allemaal erg gemoedelijk aan; inclusief het verkeer. Het weer klaarde op van zwaar bewolkt met een enkele spat regen tijdens de landing tot hier en daar een zonnestraal. De hoge luchtvochtigheid dwong ons om vooral tranquillo aan te doen.

Buenos Aires, Puerto Madero

Halverwege de middag gingen we opnieuw door de douane, waar 2 hokjes tegenover elkaar een exitstempel voor Argentinië en een enterstempel voor Uruguay opleverden. We hadden business class tickets voor de buquebus (supersnelle ferry) naar Montevideo, waardoor we als VIP's behandeld werden. Bubbels in een glas en dergelijke.

Na ruim 2 uur varen, kwamen we aan in Montevideo en het onszelf verwennen met een taxirit naar het hotel was een gedachte die meer medereizigers hadden. Gelukkig was het daarnaast vrij lastig om aan Uruguayaanse peso's te komen, dus toen Marijke na een kwartier bijna bij het begin van de taxirij was, had Sven eindelijk iets om de taxichauffeur mee te kunnen betalen. Ondertussen waren we al erg lang op de been en waren we blij om na 48 uur weer eens op een bed te kunnen liggen.

12 november - meeting fellow sailors in Montevideo

Montevideo, Punto Brava Lighthouse

Ons hotel was gelegen aan de oostkant van Montevideo en aangezien zo'n beetje alle bezienswaardigheden aan de westkant lagen, knoopten we onze wandelschoenen goed vast en liepen richting de 22 km lange ramblas (boulevard). Daar stond een paal die 10,5 km aangaf en we begonnen onze tocht richting 0. Onderweg hoorden we tropische vogels, zagen een rood kasteel en kwamen aan bij het zuidelijkste punt van Uruguay, Punta Carretas, waar we een kleine vuurtoren op klommen.

Vervolgens verlieten we de boulevard om wat meer richting centrum te komen. We waren naarstig op zoek naar geld, maar de pinpas en mastercard werkten nergens. Overal stonden aardig lange rijen voor de geldautomaten en we begonnen te vermoeden dat geld opnemen lastig zou worden. Maar gelukkig hadden we meer geluk met de visacard. Het viel op dat de wegen druk waren en mede daardoor, maar ook door de voor Zuid-Amerikaanse begrippen hoge prijzen, leek Montevideo een rijke stad. Toen we beter keken, zagen we toch ook wel veel armoede om ons heen. Er werd veel gebedeld en er lagen hier en daar mensen te slapen op de stoepen.

Montevideo, Palacio Salvo

We liepen door een park om uit te komen bij een lange straat richting het onafhankelijkheidsplein. Daar stond een gebouw dat deed denken aan het Empire State Building, als je er even een aantal verdiepingen tussenuit dacht. We liepen verder door het oude centrum richting de haven, waar de Bark Europa ligt, maar waar we tegen een security hek aan liepen. Het was helaas niet zo dat de haven vrij toegankelijk was. We zagen wel de masten van een schip, maar die waren flink wat maten groter dan die van 'onze' boot. Gelukkig hoeven we daar niet in te klimmen! We vermaakten ons in de broeierige stad door 2 kerken te bekijken en drankjes te drinken op een terras en veel te vroeg voor Zuid-Amerikaanse begrippen deden we een poging om (een deel van) 2 grote lappen vlees naar binnen te werken in de buurt van de haven.

Vervolgens liepen we richting een bar waar we met medereizigers hadden afgesproken. Het werd een hele gezellige avond, waarbij er steeds meer mensen aanschoven en we elkaar alvast een beetje konden leren kennen. We zijn benieuwd hoe goed we elkaar straks zullen kennen, buiten onze comfortzone.

13 november - buying shoes in Montevideo

Buenos Aires, Independence Square

Het was een regenachtige morgen, waardoor we besloten eens goed gebruik te maken van het zwembad en bubbelbad dat onder ons hotel ligt. Alhoewel het er even op leek dat de hele dag grauw zou verlopen, besloten we op een goed moment dat miezerregen wel te doen was om doorheen te lopen. Tenslotte kunnen we straks op het schip ook niet binnen blijven. We hadden gezien dat het een halve km lopen was naar een winkelcentrum en dat was wel handig, aangezien Sven bedacht had dat het misschien wel een goed idee was om zijn wandelschoenen nog even te vervangen, gezien de grote luchtgaten die erin waren ontstaan. Dat lukte al vrij snel en met handen en voeten wisten we de verkoopster duidelijk te maken dat ie ze gelijk aan wilde houden én de oude schoenen aan haar wilde doneren.

Aangezien het wel fijn is om nieuwe schoenen in te lopen, zijn we weer dwars door het centrum richting de haven gelopen. Er is daar een soort markthal, waar we uitgebreid lunchten om half 3 (dat leek meer op een gepaste lokale tijd). We werden er geholpen door amicale Pablo, die ons maar 'chico' bleef noemen.

Daarna zijn we nog binnen geweest in een bibliotheek en liepen we vooral in de oude stad opnieuw medereizigers tegen het lijf. We besloten daarna om weer een stuk over de boulevard te lopen richting ons hotel en ondertussen begon de zon zich steeds meer te tonen.

Al met al was het een relaxed dagje.

14 november - today is the day to board Bark Europa

Vanmiddag om 17:00 mogen we aan boord van de Bark Europa. Vanaf dat moment zal het hier een tijd stil worden. Tot die tijd gaan we nog even genieten van vaste grond onder onze voeten.

Vorige pagina Volgende pagina