• Wester Ross Coastal Trail
  • Urquhart Castle at Loch Ness
  • Fort George

Cairngorms

5 oktober - pizza box burns best in Aviemore

Scotland, Urquhart Castle at Loch Ness

Op naar de Cairngorms. We namen dezelfde kustroute als de dag ervoor, maar deze keer namen we er uitgebreid de tijd voor. En dat was wel zo prettig. Het was prima weer vandaag: 17 graden en wel een harde wind, maar op bepaalde momenten was een tshirtje zelfs voldoende. Onderweg werden we naar de kant gebonjourd door de politie. Niet vanwege roekeloos rijgedrag, maar oncoming heavy load; een over-sized truck die de doorgaande weg door Garve onveilig maakte. En daarna knalden we door naar dť attractie van Schotland, Loch Ness. Of beter gezegd, Urquhart Castle aan Loch Ness. We namen uitgebreid de tijd om het kasteel te bewonderen en kozen daarna eindelijk voor Haggis (gevulde schapenmaag) bij de lunch.

Scotland, Fort George

Met volle magen vertrokken we daarna naar het militaire Fort George, dat te groot was om in de resterende 50 minuten dat het nog open was nog volledig te kunnen bewonderen. Gelukkig waren sommige plekken ook niet opengesteld voor het publiek, wat door militairen haarfijn werd duidelijk gemaakt als no go area.

Vervolgens gingen we op zoek naar onze overnachtingsplaats voor de komende 2 dagen: een bier truck in de buurt van Aviemore, gelegen in een gebied achter de schapenweide op een krappe kilometer van een boerderij. Normaal is hier ook een camping, maar gezien de aflopende toestroom toeristen zijn we hier helemaal alleen! Hier is geen electriciteit en stromend water en zijn we even helemaal op onszelf aangewezen.

Scotland, Aviemore, Beermoth

We besloten pizza af te halen en liepen daarna de kilometer vanaf de boerderij (onze auto kan de ondergrond niet aan) naar onze biertruck met 2 pizzadozen en er bovenop houtblokken, zodat we de truck lekker warm konden stoken. Al snel zou blijken dat een pizzadoos ideaal is bij het starten van een vuurtje.

6 oktober - Bottling our own whisky at Speyside

Slapen in een biertruck is super leuk. Zeker als je je bedenkt dat Chris Zegers hier een tijdje geleden ook heeft overnacht. Een onvermijdelijk nachtelijk bezoek aan het op 300 meter afstand gelegen outhouse is een nadeel, vooral in de wetenschap dat zelfs bij daglicht het pad niet overduidelijk te vinden is. Maar ook naast de truck heeft moeder natuur mogelijkheden geboden...

Bij het ontwaken wees onze thermometer 2 graden aan en dus waren we al snel weer met vuur in de weer, zodat we een warme drank bij ons ontbijt konden nuttigen. We gingen op zoek naar een historische whisky destilleerderij. We waren keurig op tijd voor de eerste tour. Dachten we. Maar in oktober zijn er aangepaste openingstijden en dus konden we helaas niet naar deze destilleerderij.

Scotland, Elgin, Cathedral

Dan maar op zoek naar de oude bron in het dorpje Burghead. We hadden echter een sleutel nodig om deze te kunnen bekijken. Daarvoor moesten we zijn bij het plaatselijke cafť. Aangezien we alleen dat al erg grappig vonden, hebben we de sleutel opgehaald. De bron zelf was wel aardig, maar zo bekeken. En dus gingen we ook even naar de plek waar voorheen een fort gestaan moet hebben, voordat we de sleutel weer inleverden. Bij het cafť dronken we vervolgens een kop koffie en namen er iets lekkers bij. Al met al was het een plaatsje met erg veel charme.

Een heel ander soort plaats was het verderop gelegen Elgin, waar we naar de kathedraal op zoek gingen. Om er te komen, moesten we tig rotondes (gedeeltelijk) rond. We hadden niet veel research gedaan over de kerk en waren verbaasd een enorme ruÔne aan te treffen. Het verhaal erachter en de grootte maakte behoorlijk wat indruk op ons en we namen er wat langer de tijd om alles goed in ons op te nemen.

Vlakbij was whisky destilleerderij Glen Moray, die gelukkig wel geopend was. Na eerst wat geluncht te hebben, sloten we aan bij de tour. Het was weer erg informatief en leuk op op het einde whisky te proeven. Opvallend was dat er, zodra we gingen proeven, ineens veel Duitsers bij de destilleerderij rondliepen. Er werden aardige drams geschonken en Sven vond dat natuurlijk niet echt een probleem, want hij hielp Marijke maar wat graag met het leeg krijgen van die van haar. Naderhand hebben we nog zelf onze eigen fles gevuld en gelabeld en Sven vulde 'm (opzettelijk??) met iets te veel, zodat er weer een glas aan te pas kwam. 3 x raden waar dat overschot terecht kwam.

Na een maaltijd in de plaatselijke inn in Aviemore, was het alweer tijd om ons terug te trekken in onze bier truck, waar het met een vuurtje al snel lekker knus werd.

Vorige pagina Volgende pagina