• Rome, view from Gianicolo
  • Rome, Palantine
  • Rome, St Peters Square
  • Rome, Castel Sant Angelo
  • Rome, Circus Maximus
  • Rome, View from Castel Sant Angelo
  • Rome, Colosseum
  • Rome, Aquaduct at Via Appia
  • Rome, Villa dei Quintili at Via Appia
  • Rome, Sala Rotunda at Vatican Museums

Rome en Vaticaanstad

3 april - slowely getting to see the treasures of Rome

Rome, Piramide

We kwamen halverwege de ochtend aan in Rome en namen de trein naar de wijk Trastevere. Ons appartement was nog lang niet op orde om ons te ontvangen, dus dronken we koffie in de bar aan de overkant en lieten er onze bagage achter. We namen een kijkje in de wijk Testaccio door er doorheen te wandelen en kwamen er al snel achter dat er hier veel sporen van vergane glorie te ontdekken zijn: de resten van meerdere muren, een poort en een begraafplaats vol met mensen die hun plannen niet tot leven hebben kunnen laten komen. De rijkelijk versierde graven werden druk bezocht door hordes katten, die overduidelijk goed verzorgd werden. Verderop was de slachterij in gebruik genomen als school, waardoor de markthal aan de overkant een aardig grote klantenkring heeft opgebouwd.

We gingen weer naar onze eigen kant van de Tiber en hadden er een werkelijk voortreffelijke lunch bij Essenziale, waarna we de sleutel van ons tijdelijk onderkomen hier in ontvangst namen. Vervolgens ontdekten we de wijk Trastevere, maar liepen eerst even de heuvel Gianicolo op, om een glimp van Romes schatten op te vangen. We zijn erg benieuwd om al dat moois de komende dagen van dichtbij te gaan zien.

We dronken een goed glas wijn bij een wijnbar en proostten op wat komen gaat. Want nu al hebben we het gevoel dat het hier heel speciaal is and that we ain't seen nothing yet!

4 april - where to look in Rome?

Rome, Palantine

We hebben vandaag heel wat moois gezien. Om te beginnen de ruïnes van een enorm badhuis met mozaïeken, zuilen en de resten van grote baden te midden van een weelderige tuin met bomen vol paarse bloesem. Indrukwekkend!

Vervolgens gingen we op weg naar het Colosseum, dat, ondanks dat we de locatie konden voorspellen, zo maar uit het niets voor onze ogen opdoemde. Misschien kwamen we aan vanuit de verkeerde richting, maar het was anders dan verwacht. Minder hoog. Later ontdekte we dat het kwam doordat het tegen een heuvel is aangebouwd. Het begon te druppelen voordat we naar binnen mochten lopen. Al snel werden poncho's en paraplu's te koop aangeboden, naast een extra tour met een goede gids. Nee dank je! We luisterden de audio guide binnen in de hal af, zodat we niet alle, inmiddels grotere, druppels in onze nek kregen. Vervolgens liepen we richting Arena, die we vanaf de eerste ring konden bewonderen. Ook dit was heel indrukwekkend en toch wel enorm groot! Ook vanaf de tweede ring deden we een ronde, terwijl we steeds wat meer informatie over de functie gedurende de tijd te horen kregen: dierengevechten, gladatorengevechten, publieke executies, paleis, gevangenis en kerk. Het colosseum is in de loop der tijd multifunctioneel geweest.

Rome, Colosseum

Na opgewarmd te zijn in een restaurant, gingen we de palatijn op. Dit is 1 van Romes 7 heuvelen waar werkelijk een schat aan overblijfselen van lang geleden (zelfs van vóór Christus) te bewonderen valt. Het is haast niet te bevatten wat er op zo'n betrekkelijk kleine oppervlakte allemaal te zien is. Ook hier hadden we hulp nodig van een audio guide om er enigszins logica in te zien. Super informatief, maar aan het einde waren we toch redelijk verzadigd door alle informatie.

Wijn en pizza was een goede remedie om het hoofd even uit te krijgen. Zogezegd bij de beste pizzeria van de stad, Remo. Het was een belevenis op zich, omdat we zelf onze pizza's moesten aankruisen op een papiertje en het zaakje er nu niet bepaald uitnodigend uit zag. Maar het belangrijkste was, dat de pizza's er best mochten wezen!

5 april - 3 hours in a church in Vatican City

Rome, St Peters Basilic

Al vroeg gingen we vandaag op pad naar het alom bekende Sint Pietersplein, gelegen in het kleinste land ter wereld: Vaticaanstad. We werden wel even stil om het enorme plein, de zuilengangen met beelden en uiteraard de basiliek met onze eigen ogen te zien. Eerst bestegen we 550 treden om bovenin de koepel te komen om de mozaïeken van dichtbij te kunnen zien, een blik in de kerk van bovenaf te hebben en, niet onbelangrijk, het Sint Pietersplein vanuit de lucht te zien. Ons bezoek aan de koepel eindigde onderaan de 550 treden naar beneden in de basiliek. Uiteraard waren we er niet de enigen, maar zo'n enorme kerk als dit kan overduidelijk nog veel meer bezoekers aan. We deden onze oordopjes maar weer in en lieten ons op enigszins bekerende manier informeren over alle schilderijen, graven en beelden die het meest de moeite waard waren. Onze ogen draaiden overuren, want er was geen muur, plafond of stuk vloer onbedekt. Alweer indrukwekkend!

Rome, St Peters Basilic

's Middags bekeken we Rome vanuit een open bus en childen een tijdje op het gras van het terrein waar Circus Maximus eens floreerde. In het zonnetje!

Als laatste bezochten we de Engelenburcht, tegen Vaticaanstad en de Tiber gelegen met als toegang een aantal witte bruggen met beelden erop. Oorspronkelijk is het gebouwd als mausoleum, maar, na toevoeging van het nodige verdedigingswerk, in gebruik genomen als burcht. Nog steeds liggen hier de resten van een Romeinse keizer en zijn familie. Een aangelegde tunnel tussen het Vaticaan en de burcht is in het verleden goed van pas gekomen toen de toenmalige paus plotseling op de vlucht moest slaan.

6 april - the most popular sightseeing sights of Rome

Rome, Trevi Fountain

Voor vandaag hadden we een behoorlijke lijst met must-sees gemaakt in hartje Rome en liepen allereerst via Colosseum in de zon(dat was voor de verandering heel mooi) naar de Santa Maria Maggiore kerk; een bedevaartsoord vanwege enkele houtsplinters van de kribbe van Jezus die in de kerk onder het altaar te vinden zijn. Toen we binnen waren, zagen we dat dit weer een behoorlijk grote kerk is, waarover bovendien het verhaal gaat dat het gebouwd is op een plek waar het ooit midden in augustus gesneeuwd heeft (we hebben het nog steeds over Rome).

Via station Termini (waarin we niet heel veel inspiratie op deden), kwamen we uit bij een kerk die van buiten een ruïne leek en er van binnen heel modern uit zag. Hij was tegen de resten van een badhuis gebouwd. We hadden hiermee pas 1 ding van ons lijstje af kunnen strepen, maar onze magen begonnen al aardig te knorren. Da's niet zo gek als je weet dat we ons vanochtend aan een Italiaans ontbijt hadden gewaagd (espresso en croissant) en de nacho's bij onze favoriet (Hardrock Café) lachten ons werkelijk toe. De ober die terrasdienst had, lag nog op bed, dus bestelden we ze zelf aan de bar en smikkelden buiten in de zon de calorietjes naar binnen.

Rome, Victor Emanuel II Monument

Daarna waren we klaar voor DE attracties van Rome: om te beginnen de oh zo mooie Trevi Fontein waar het dringen geblazen was. Gek genoeg hebben we meer mensen selfies zien maken dan een muntje over de schouder gooien, wat eigenlijk een verplicht nummertje is om ervan verzekerd te zijn ooit terug te keren in Rome. Na heel even gekeken te hebben, zijn we over DE winkelstraat, Via Condotti, naar de Spaanse trappen gelopen bij Piazza di Spagna. Een soortgelijke situatie zoals bij de Trevi Fontein deed zich voor; jammer dat dat de pracht wat deed verwateren.

We zochten ons heil in een museum tegenover een mausoleum, waar één van de oudste geschriften in de vorm van een behoorlijk intact gebleven tablet te bewonderen was. Daarna vonden we eindelijk een gelateria om een welverdiend ijsje te kopen, dat we op het Popolo plein opaten. We maakten het rondje af door vanaf een uitzichtpunt op het plein uit te kijken.

Rome, Colosseum

Maar we hadden nog een tweede wandeling voor onszelf in petto, die ons bracht bij een monument (lees: enorm paleis) voor Vittorio Emanuelle II. Dit monument hebben we al dagen van veruit gezien en konden we nu deels beklimmen om van het uitzicht op onder andere het Colosseum te genieten. Maar natuurlijk hebben we het gebouw zelf ook op de foto gezet vanaf het Venetiëplein. Lopend door smalle straten kwamen we vervolgens bij het Pantheon terecht, waar het helaas te druk was om onszelf een weg naar binnen te vinden. We liepen het Navona plein over, op zoek naar wat rust en ruimte in een wijnbar en zetten later in het donker de verlichte bezienswaardigheden van Rome nog een keer op de foto.

7 april - Back to the old days in Rome

Voor deze zondag hadden we slechts 1 locatie bedacht, maar wij zouden onszelf niet zijn als we niet een sight onderweg meepakten. Dit was Circus Maximus, enigszins overladen met deelnemers aan een hardloopwedstrijd op deze druilerige zondagochtend. Het circus was in het weekend vanaf 10 uur open voor het publiek en we liepen er dankbaar een rondje om ons te wanen in vroeger tijden.

Rome, Via Appia, Villa dei Quintili

Vervolgens gingen we te voet naar Via Appia om daar een fiets te huren en een stuk van de in totaal 14 km van de handelsroute van Capua naar Rome te volgen. Denk niet aan goed geplaveide weg; dat hield na 1 km wel op. Denk meer in de trend van kinderkopjes en op enkele stukken de oude ondergrond van 2.000 jaar geleden. Denk ook niet aan een lekker vlakke route; op de heenweg moesten we aardig op de pedalen staan om vooruit te komen. Denk overigens ook niet dat de fietsen uit de moderne tijd kwamen; Svens eerste fiets overleefde de eerste heuvel niet en ook met de door onze "goedgekeurde" exemplaren waren we niet ontzettend in onze nopjes. Maar okay, het was een welkome afwisseling met de vele stappen die wij tot nu toe hebben gezet hier.

Rome, Via Appia, Circus

De Via Appia is niet gemakkelijk te omschrijven. Het was totaal anders dan wat wij ervan hadden voorgesteld. Het kwam erop neer dat we op een landweg fietsten met aan weerszijden de overblijfselen van oude villa's, mausolea, zuilen, poorten, kerken, een aquaduct en meer resten van een eens florerende verkeersader. Als je maar goed genoeg keek, dan was er keer op keer iets boeiends te zien.

Zo bezochten we een villa met badhuis, mozaïeken en amfitheater een mausoleum en de catacomben van San Callisto, waar op 4 verdiepingen een half miljoen mensen begraven liggen. Inclusief pausen en heiligen.

8 april - too many visitors in the Vatican Museums

Rome, Vatican Museums, Sala Rotunda

Vandaag hadden we uitgetrokken om het Vaticaanmuseum (of eigenlijk de musea, aangezien het bestaat uit meerdere musea) te bezoeken. We hadden al kaarten van tevoren gekocht, maar we ontdekten vanochtend pas dat we naar binnen begeleid moesten worden vanaf het Sint Pietersplein. Tot in het museum (dus inclusief security) duurde dit een half uur. De rij voor de kassa, voor de mensen die nog geen kaarten hadden, was al enorm. Dat beloofde natuurlijk wel wat voor onze tocht door het museum. De Egyptische, Griekse en oud-Romaanse exposities aan het begin waren nog wel te doen en ook erg de moeite waard, maar daarna begon het proppen door de smalle gangen en kleine kamers met, naar ons idee, te veel mensen en vooral groepen. De gangen met tapijten en geschilderde landkaarten zagen er echt prachtig uit, maar we hadden niet echt de ruimte om het goed te bewonderen. Dat vonden we allebei erg jammer. Uiteraard was het toppunt van drukte te vinden in de Sixtijnse kapel, waar personeel ons leidde naar een vrij plekje en waar het helaas nodig was om mensen erop te wijzen in stilte te genieten en geen foto's te maken. Alle muren van de kapel waren beschilderd met verhalen uit de bijbel, waar veel informatie over te beluisteren was via de audioguide, maar door de drukte was het helaas niet echt te doen. Hierna waren we het geschuifel zat en gingen op weg naar een terras in de zon om even bij te komen tijdens de lunch.

Rome, Castel Sant Angelo

Daarna gingen we nog een keer terug naar de Sint Pieter basiliek, omdat Sven erachter was gekomen dat hij een belangrijk detail over het hoofd had gezien toen we er eerder deze week waren. Deze keer hadden we geen skip-the-line kaarten en daarom moesten we aan de rij geloven. We hebben geklokt en deden er een half uur over om binnen te komen. Dit viel ons nog wel mee. Sven ging vlak na de ingang op de rode stip, waar Karel de Grote gekroond was tot keizer, op zijn knie om zich in te kunnen leven in dit historische feit. Een Amerikaans gids sprong hier meteen op in, door zijn groep te vertellen waarom Sven dit deed. Na een kwartier stonden we alweer buiten en besloten een stuk langs de Tiber te lopen, terug naar ons appartement.

9 april - the end of our Rome trip

Het was alweer tijd om terug te vliegen naar Nederland. De afgelopen dagen zijn voorbij gevlogen. We hebben enorm veel gezien van deze prachtige stad en genoten van het Italiaanse eten en de overheerlijke wijntjes! Ciao.

Volgende pagina