• Verdronken Zwarte Polder
 • Rond Biddinghuizen

Nederland

Wat is ons eigen land toch mooi en wat heeft het veel te bieden!

Vanaf 2021 hebben we het helemaal ontdekt en hebben we verschillende uitstapjes gemaakt. We hebben de trips ingedeeld in de volgende categoriën:

Hanzesteden

Regelmatig vind je het woord 'hanzesteden' terug in onze verhalen.

Om wat meer te weten te komen over Hanzesteden, haalden we onze info van de website https://www.visithanzesteden.nl/ af. "Ergens tussen 1100 en 1200 zetten vertegenwoordigers van verschillende steden hun handtekening onder het Hanzenetwerk. Dit netwerk was een samenwerkingsverband voor de Hanzesteden en de handelaren in deze steden. Aan dit samenwerkingsverband kon je vroeger vrijwillig deelnemen als stad. Er was geen centrale instantie die regels of richtlijnen oplegde. Zo nu en dan werden er bijeenkomsten gehouden in het Duitse Lübeck, waar afgevaardigden van verschillende steden aan deelnamen. Rotterdam en Amsterdam waren tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes, de Hanzesteden in het oosten van Nederland hadden zich daarentegen al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Ze waren belangrijk, welvarend en rijk. In haar glorietijd kende het Hanzenetwerk maar liefst bijna 200 leden, vooral in Duitsland en Nederland, maar ook in Scandinavië, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe. De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. Imponerende stadsmuren en dito poorten staan nog steeds te pronken bij verschillende Hanzesteden. Dit heet de Hanzegotiek. Elke Hanzestad heeft door het rijke verleden zijn eigen authentieke sfeer en charme. Het Hanzenetwerk wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te verwerven. Bovendien wist de individuele koopman zich te beschermen tegen de grillen van feodale leenheren. Uitwisseling van kennis en informatie was bovendien een belangrijke bijkomstigheid."

Welke steden precies de Hanzesteden van Nederland zijn, is zelfs op deze website niet helemaal duidelijk. Op de meeste plekken wordt gesproken over 9 steden, maar we vonden ook deze lijst van 23, waarbij de eerste 9 steden de belangrijkste lijken te zijn:

 1. Deventer
 2. Doesburg
 3. Elburg
 4. Harderwijk
 5. Hasselt
 6. Hattem
 7. Kampen
 8. Zutphen
 9. Zwolle
 10. Arnhem
 11. Bolsward
 12. Groningen
 13. Hindeloopen
 14. Maasbommel
 15. Nijmegen
 16. Oldenzaal
 17. Ommen
 18. Rijssen
 19. Roermond
 20. Stavoren
 21. Tiel
 22. Venlo
 23. Zaltbommel
Vorige pagina Volgende pagina