• Parijs, Louvre
  • Parijs, Pont Neuf

Frankrijk

12 oktober 2021 - Flitsbezoek Parijs

Vol verbazing waren we toen we pas ontdekten dat het ons 3 uur zou kosten om per trein in Parijs te komen. We hadden wel zin in een dagje Parijs, dus we boekten de tickets een week van tevoren. Zo konden we qua weer een goede dag uitkiezen én betaalden we niet de allerhoogste prijs.

Parijs, Eifeltoren

Toen we wakker werden, hoorden we de regen kletteren op de koepel boven ons bed. En de verwachting was dat we in Parijs een herfstzonnetje zouden krijgen. So let's go... of... eh... on y va. De Thalys kwam nog voor 7en aanrijden op Rotterdam CS en samen met een groep mannen met Feyenoord mondkapje liepen we wagon 15 binnen. Daar zat een groep Amsterdammers (ook mannen) druk te wezen en binnen no time was er een opmerking richting het mondkapje. Op het gedeelte naar Antwerpen kregen we door dat de Amsterdammers de eerste fles rosé al hadden opengetrokken. En tijdens het traject erna merkten we nog meer bijzonderheden aan het clubje. Er was een passagier extra mee in de zin van een ingelijste foto en toen bleek dat dit poging 2 van een Parijs trip was. De eerste keer waren ze gestrand in Antwerpen vanwege een trein die afgebrand was. In die tijd was de extra passagier er nog in levende lijven bij. Een fles wit werd na Brussel soldaat gemaakt.

Op Paris Nord zeiden we onze nieuwe "vrienden" gedag en gingen op zoek naar de metro. Een kaartje was eenvoudig gekocht en daarna gingen we op zoek naar de paarse lijn. Het was wel raar dat daar een letter bij stond in plaats van een cijfer, maar vooruit, het zal wel goed zijn. Toen we even om ons heen keken, hielp een aardige man ons de juiste kant op. We zaten toch verkeerd (wisten wij veel dat RER weer een ander vervoermiddel is). Poging 2 lukte beter en na heel wat haltes maakten we een overstap op Montparnasse. Die metro reed 1 halte en bleef toen lang stilstaan bij de volgende halte. Na het horen van "accident", besloten we de resterende 5 haltes naar de Eiffeltoren te gaan lopen. Wow, wat een heerlijk weer! Sven vond het eerst maar een kleine toren, maar eenmaal dichterbij kwam ie toch op z'n woorden terug. We bekeken de toren eerst van een afstand en later van onderaf vanuit de tuin en besloten er niet in te gaan.

Parijs, Notre Dame

Op deze mooie dag wilden we Parijs zo veel mogelijk bovengronds bekijken, waardoor we ruimschoots aan ons stappendoel zouden komen. Onze volgende stappen brachten ons via de Champs Elysee naar de Arc de Triomph. We zochten ondertussen naar een plek om te lunchen. Daarvoor brachten onze voeten ons via de Place de la Concorde om La Madeleine heen naar de tegenover gelegen bistro met dezelfde naam. Met volle buiken gingen we vervolgens naar Place Vendome en via de Jardin des Tuileries langs het Louvre. Over diverse bruggen over de Seine en langs de rivier zetten we onze voetzolen ook op de Parijse straten.

Parijs, Sacre Coeur

We stonden stil bij de Notre Dame, dat 1 groot bouwterrein is en op de omheining lazen we de verhalen bij de foto's die we zagen over de ravage en herstelwerkzaamheden na de brand in april 2019. Dat was best indrukwekkend!

In een heel leuke wijk nabij Église Saint-Séverin doken we onder de terrasverwarmers bij een knusse bistro voor een drankje, voordat we de metro namen in de richting van Sacré-Coeur, om onze dag mee af te sluiten. Even voor half 8 vertrok de Thalys weer vanaf Paris Nord. Maar niet voordat Marijke de leukste vraag van de dag kreeg van een klein jongetje dat hulp nodig had bij het openen van zijn flesje frisdrank. Of zij Arabisch sprak. Non. Na een zichtbare teleurstelling op zijn gezicht, koos ie dan maar voor gebarentaal en kwam het toch nog goed.

3 en 4 oktober 2023 - Strasbourg

Vorige pagina Volgende pagina