• Delft view from water tower
  • Delft, Zicht op Delft (Vermeercentrum)
  • Delft centrum vanaf Nieuwe Kerk

Delft

20 april 2022 - dat werd tijd

Delft, centrum vanaf Nieuwe Kerk

Vandaag stonden we op de toren van de Nieuwe Kerk. Voor de tweede keer van ons leven. De eerste keer is ruim 26 maanden geleden, tijdens onze zelf georganiseerde 'Ontdek Delft' tocht. Om onszelf in te burgeren na onze "emigratie" naar Delft. Al eerder heb ik geschreven hoe geweldig deze volksverhuizing voor ons geweest is. De plannen om verhalen te delen over Delft leven al een tijdje, maar tot nu toe is er geen letter geschreven. Daar gaat verandering in komen. Vanaf nu! Dus maak je borst maar nat.

We zijn allebei gek op torens. We lopen zelden een toren voorbij zonder 'm eens in ons leven te beklimmen. Marijke lijkt het ooit nog eens cool om in een toren te wonen. Van bovenaf lijkt de wereld zo anders, lekker overzichtelijk en daarom is het alleen al voor de oriлntatie een aanrader om de stad van bovenaf in je op te nemen voordat je 'm verder gaat verkennen. Vanaf vandaag weten we ook dat het daarnaast de moeite loont om de toren opnieuw te beklimmen als je de stad wat beter kent. De eerste keer kostte het ons nog moeite om ons huis van bovenaf te ontdekken. Vandaag konden we ons dit al helemaal niet meer voorstellen.

Van bovenaf zagen we veel bezienswaardigheden blinken in de zon. Deze bezienswaardigheden gaan we op deze pagina beschrijven.

De Oude Kerk

Delft, Oude Kerk

Waarom zou je naar Pisa afreizen, als De Scheve Jan op 750 meter afstand van je huis staat? Deze toren, die onderdeel is van De Oude Kerk van Delft, staat maar liefst 2 meter uit het lood. Van een afstandje is dit goed te zien als je over de Oude Delft richting de toren wandelt. Waarom de Oude Jan zo scheef staat, vertelt het informatieboekje dat we bij ons toegangsticket ontvingen.

"Als men in 1325 aan de toren begint, is er geen plek vanwege de gracht. Het water wordt omgeleid en de gracht gedempt. Tijdens het bouwen verzakt de toren echter. Eeuwenlang dacht men dat dit kwam door de fundering van koeienhuiden, maar dat blijkt een mythe. Waarschijnlijk is de ondergrond (een gedempte gracht) gewoon te zacht. Het euvel wordt verholpen en men bouwt door. Daarom heeft de toren halverwege een knik: vanaf daar metselde men 'loodrecht' verder."

Van de dame van de rondvaartboot die wij in oktober hebben gedaan, weten we dat er ook creatieve optische 'oplossingen' zijn toegepast, waardoor het lijkt dat de toren minder scheef staat. Wat ik me daarvan nog herinner is dat er onder andere gespeeld is met de grootte van de leeuwtjes. De volgende keer dat ik voor de toren sta, zal ik extra goed naar boven kijken om meer bedrog te ontdekken. Overigens is het overduidelijk dat de Bolle Jan (geen officiлle naam, mijn eigen verzonnen bijnaam) toch echt heel scheef staat.

De naam OUDE kerk impliceert dat er ook een Nieuwe Kerk in Delft te vinden is. En dat klopt, maar daarover later meer. Voordat je de Oude Kerk in loopt, is een rondje lopen om de kerk een aanrader. De bedelende witte duif aan de voorkant (Prinsenhof) (of is het steeds een andere?), de terrassen aan de ene zijkant, de beroemde slager aan de andere zijkant en tot slot de achterkant (Voorstraat) met het kunstwerk Echo dat een kwestie van smaak is (ik vind 'm mooi). Het rondje is de moeite waard.

De kerk is behoorlijk groot, maar niet zo groot als de oorspronkelijke plannen. In de kerk is te zien hoe groot ie eigenlijk had moeten worden. Op schaalniveau. In de kerk is veel informatie te vinden over de glas-in-loodramen en de graven (daarvan zijn er 400) van onder andere Maarten Tromp en Johannes Vermeer.

Ook zijn er wisselende exposities zoals 2 jaar geleden het Narrow House van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm, een klein huis van 16 meter lang, 138 centimeter breed (smal) en 7 meter hoog. Hiermee wil de kunstenaar de Ďbenauwdheid van zijn opvoedingí en de tijd waarin hij leefde voelbaar maken. Dat was een erg leuke tentoonstelling.

Vorige pagina Volgende pagina