Estland (Tallinn)

14 maart - getting around in Tallinn

Vandaag gingen we op weg naar de laatste Baltische Staat: Estland. In 4,5 uur bracht de buschauffeur ons naar Tallinn. De route was weer niet heel bijzonder te noemen. Bij het doorspitten van reisapps ontdekten we dat niet Riga, maar Tallinn koning-WiFi genoemd wordt. Niet dat dat zo belangrijk is, maar een rectificatie lijkt wel op z'n plaats.

We zochten in Tallinn snel ons appartement op en gingen daarna op zoek naar de nonnentoren in het oude centrum, die niet meer zo lang open was en wij wilden 'm toch nog even bekijken.

Daarna bekeken we het grootste plein van de binnenstad en nuttigden een middeleeuws biertje en soepie (zonder bestek). Later kookten we een Aziatische maaltijd in ons eigen appartement, dat groter is dan ons eigen huisje in NL.

15 maart - sunny day and going underground in Tallinn

Estonia, Tallinn, War of Indepence Victory Column

Gisteren hadden we heel doordacht een plan voor vandaag gemaakt op basis van de weersvoorspellingen. Vannacht was er een behoorlijke hoeveelheid nattigheid in de vorm van een mengelmoes tussen sneeuw en regen uit de lucht gekomen. Maar geheel tegen de verwachting in was de lucht vanochtend ineens zowaar behoorlijk blauw te noemen. Omdat we foto's van gebouwen-met-mooie-lucht-achtergrond van de oude stad wilden maken, gooiden we daarom de plannen maar even in onze koelkast en gingen na een tosti-ontbijt op weg naar de oude stad. Wel goed ingepakt, want de gevoelstemperatuur bleef vandaag steken op maximaal -2. Maar het was superweer om ons te wanen in Tallinn in de Middeleeuwen. Het viel wel op dat veel bezienswaardigheden hun deuren nog potdicht hielden tot halverwege de ochtend. Behalve dan souvenirwinkels en cafés. Na wat uitzichtplekken aangedaan te hebben waren we wel toe aan een warme drank, dus tegenover de Sint Nicolaas kerk bleven we even hangen.

Estonia, Tallinn

Het mooie was, dat daarna bijna alles geopend was; kerken, sommige torens, musea. Er was zat te bekijken. Het museum dat was gevestigd in een toren met de naam "Kiek in the kök" bekeken we van binnen. De naam van de toren was in de tijd van Duitse overheersing verbasterd van "een kijkje in de keuken", omdat elk huis binnen de stadsmuren vanuit de toren begluurd kon worden. Na een snelle hap op 1 van de stadsmuren, deden we de bastion tunnels tour. Deze tour leidde ons door een gangenstelsel onder de stad en we kregen verhalen vanuit de geschiedenis te horen. Ze waren lang niet allemaal gezellig, maar degenen waarbij mensenlevens gered waren doordat zij zich schuil hielden in de tunnels, werden gelukkig ook verteld.

Na nog een andere toren van binnen bekeken te hebben, zijn we richting stadhuisplein gelopen en hebben daar wat rondgelopen. Vlakbij stond een karige groep van 6 personen te demonstreren tegen Rusland. Het maakte op ons niet zo veel indruk, maar er zijn waarschijnlijk niet veel landgenoten die hen nadoen, dus respect konden we wel voor ze opbrengen.

Op het stadhuisplein liet Sven zich door een Middeleeuws geklede man met hellebaard overhalen om 1 van de beste burgers van Estland te proeven en Ests bier te drinken. En daarna zijn we teruggegaan naar ons appartement.

16 maart - more to see in Tallinn

Na een week door steden gelopen te hebben, trakteerden wij onszelf vandaag op het openbaar vervoer. We hadden van tevoren opgezocht hoe we zo goedkoop mogelijk konden reizen en waren erachter gekomen dat we het beste bij een soort stadsdeelkantoor moesten zijn. Je kent het wel: het begint met een balie waarbij je aangeeft waarvoor je komt. Je wordt doorverwezen naar balie 3. Er zit een hele rij baliemedewerkers, maar er is slechts 1 klant bij een andere balie. Je schuift al bijna aan bij balie nummer 3, maar je wordt vriendelijk verzocht om eerst een nummertje te trekken, bij het apparaat naast de dame bij de balie. Zodra je het nummertje hebt, verschijnt jouw nummer op een scherm dat je doorverwijst naar balie 3. Zucht, zo'n verhaal. Na een minuut of 5 waren we beiden in het trotse bezit van een smartcard met 3 euro tegoed op de kaart. Hiermee konden we de komende 24 uur alle hoeken en gaten bereiken. Op voorwaarde dat de bus of tram er kwam natuurlijk. Er was 1 addertje onder het gras: de kaart moest na gebruik teruggebracht worden, zodat we de borg van 2 euro terug zouden krijgen. Dit addertje hadden we overigens zelf onder het gras gelegd; maar het ging er hier om hoe het zo goedkoop mogelijk werd.

Estonia, Tallinn, Russalka Memorial

Met onze verse smartcard pakten we eerst maar eens bus 5 richting Kadriorg Park, waar we een herdenkteken en paleis bekeken. In het paleis zat een kunstmuseum, waar onder andere Nederlandse schilderijen te zien waren. We vergaapten ons aan de pracht en praal van met beelden en schilderijen versierde centrale kamer die twee verdiepingen hoog was.

Onze volgende rit ging per tram en bus naar het maritiem museum, waar we een onderzeeër in kropen en heel veel andere boten bekeken. Ook hebben we een flight simulator uitgeprobeerd. Iets dat Sven beter af ging dan Marijke.

Tussen de middag gingen we voor een Estse hap in het oude centrum om daarna met volle magen richting dierentuin te vertrekken met de bus. Daar was namelijk een ijsberenjong geboren eind november en dat wilden we graag zien. Helaas waren de meeste dieren binnen met deze koude luchten en ook de jongen ijsbeer was in geen velden of wegen te zien. Wel een enorm grote ijsberenpapa en binnen lag in een ander hok een enge, grote saltie op de loer. Het leek er bij beiden niet op dat de tralies hen tegen zouden houden als ze in ons een lekkere snack zagen.

Na deze volgepropte dag verbaasde het ons niet dat onze stappenteller alsnog ruim boven de 13 km uitkwam voor vandaag.

Oh, en we waren uiteraard te laat om onze borg op te halen.

Vorige pagina Volgende pagina