• View from  Michalska Brana _Gate_ Bratislava
  • Station Bratislava Petrzalka

Slowakije

16 mei - running in Bratislava

St Martinus Cathedral, Bratislava

De trein naar Boedapest vertrok vanochtend vroeg vanaf Praag Centraal. Wij legden niet de hele route af, maar vonden al snel uit dat de trein immens populair was. 4 uur lang zaten we in een bomvolle trein. We waren dus maar wat blij dat we van tevoren zitplaatsen hadden gereserveerd. Anders had er niets anders op gezeten dan hangen in het middenpad, dat door veel mensen gebruikt werd als een doorgaande route. We konden maar weinig toeristen verstaan in de trein, er was vooral veel lokaal publiek.

Het Tsjechië-gedeelte van de reis ging door glooiend landschap, erg groen en leeg met hier en daar een stad waaronder Brno. Dit was het grootste deel van de reis. Het Slowakije-deel was wat vlakker met wat bosrijk gebied. Bratislava was een uurtje rijden over de grens en tegen de middag kwamen we er aan. We hadden geluk dat ons hostel onder de klinkende naam 'Freddie next to mercury' (vanwege de grote buur Mercure) onze kamer al aan kant had. Hoewel het een onwijs cool 2kamerappartement met terras was, bleven we er niet erg lang, want de Bratislaafse zon lonkte ons. Onderweg naar Old town bedachten we ons dat hier aanzienlijk minder volk op de been was dan in Praag. Maar toen waren we de poorten van de oude stad nog niet door. We kregen spontaan zin om te crowdsurfen nadat we ontdekten dat iedereen zich in het oude centrum verstopt had. Eerst hebben we maar eens de Slowaakse keuken ontdekt, daarna de toren beklommen om van daaraf te bekijken wat ons de moeite waard leek. We kwamen bij toeval uit bij het Milan Dobes museum; een kunstenaar met Escher trekjes. Verder op ontdekkingstocht door Bratislava stuitten we op een hardloopevenement dat door een groot deel van het centrum gehouden werd. We hoefden gelukkig niet heel veel om te lopen; het was geoorloofd om onder de linten door te limbo'en om het parcours over te steken. Maar het betekende natuurlijk wel oppassen geblazen. Vooral ook omdat de renners van beide kanten kwamen. Bratislava was eigenlijk verrassend leuk. Niet zo gelikt als Praag, maar er was genoeg te beleven. Veel vergane glorie, een gerestaureerd kasteel (dat deze keer duidelijk zichtbaar was), torens, bruggen, kerken en pleinen.

We dineerden voortreffelijk Middeleeuws bij de 3 musketiers en keken alvast vooruit naar morgen, omdat de plannen wat gewijzigd zijn. Wordt vervolgd...

Balkan
Vorige pagina Volgende pagina