Historische plekken (overig)

Er zijn genoeg andere plekken, die weliswaar niet voorkomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar toch de moeite waard zijn. In het boek '1001 historische plekken die je gezien moet hebben', staat hiervan een verzameling.

Op deze pagina vind je een overzicht van de plekken die wij bezocht hebben. Met leuke weetjes als je over de foto beweegt met je muis.

Afsluitdijk - IJsselmeer - Nederland
Met de Afsluitdijk ontstond het IJsselmeer, doordat de Zuiderzee van de Waddenzee werd afgesloten. Hoewel het plan voor de Afsluitdijk al in 1667 op tafel kwam, werd met de werkzaamheden pas in 1927 begonnen onder leiding van ingenieur Cornelius Lely. Met opgebaggerde keileem van de bodem van de Zuiderzee werden twee dijken gevormd. Het gebied ertussen werd opgevuld met een mengsel van zand, keileem, basaltrots en matten van wilgentenen. De grote spuisluizen aan weerszijden van de dijk reguleren het binnenstromende rivierwater in het IJsselmeer.

Burcht van Akershus - Oslo - Noorwegen
Koning Håkon V Magnussen van Noorwegen (1270-1319) bouwde de indrukwekkende burcht van Akershus in 1299 om Oslo te beschermen tegen vijanden, waaronder de Zweden. De burcht doorstond verschillende belegeringen. Helaas is de burcht in 1624 tot de grond afgebrand en werd daarna herbouwd door koning Christian IV in renaissancistische stijl. In de loop der eeuwen is de burcht nooit onder een aanval bezweken, maar in 1940 werd hij zonder slag of stoot overgegeven aan de Duitsers. Aan het eind van de oorlog kwam de burcht weer in Noorse handen. Oorlogsmisdadigers werden er gevangen genomen.
Vandaag de dag wordt de burcht, die ook als koninklijke residentie in gebruik geweest is, door veel toeristen bezocht. Vanaf de burcht en het omringende, parkachtige gebied, is het uitzicht over de stad schitterend.

Alcatraz - Baai van San Francisco - USA
Midden in de Baai van San Francisco doemt Alcatraz, ofwel The Rock, op. De Spaanse ontdekkingsreiziger Juan de Ayala gaf het kleine eiland waarop de gevangenis staat zijn naam: Isla de los Alcatraces (eiland van de jan-van-genten). Het eiland is dor en rotsachtig en werd tot de bouw van een vuurtoren in de jaren 50 van de 19e eeuw niet gebruikt. In diezelfde periode zag het Amerikaanse leger de waarde van het eiland in en bouwde er een militair fort, waarin later krijgsgevangenen werden opgesloten. In 1912 was al een groot cellenblok verrezen en 8 jaar later werd het grimmige 3 verdiepingen tellende gebouw voltooid. Op 12 oktober 1933 nam het Amerikaanse ministerie van Justitie het fort over van het leger en in augustus 1934 werd het omgebouwd tot de beruchte weerzinwekkende federale gevangenis.
In haar 29-jarige geschiedenis huisvestte ze enkele van de zwaarste criminelen, onder wie Al Capaone, George 'Machinegun' Kelly en Robert Strout, de 'Birdman of Alcatraz'. De gevangenis is wellicht het meest bekend door de 14 ontsnappingspogingen die er werden ondernomen en alle 'officieel' zijn mislukt. De meest gewaagde was die van Frank Morris en John en Clarence Anglin in 1962, op het witte doek verschenen als 'Escape from Alcatraz'. De 3 zijn nooit gepakt en hoewel hun lichamen nooit zijn gevonden, wordt aangenomen dat ze zijn verdronken. Tot de dag van vandaag is hun lot een mysterie.

Aleksander Nevskikerk - Sofia - Bulgarije
Deze neo-Byzantijnse kerk in het centrum van Sofia is opgedragen aan de nagedachtenis van 200.000 gesneuvelde Russische manschappen die in 1877 en 1878 stierven bij gevechten om Bulgarije te bevrijden van de Turkse bezetters. Aleksander Nevski is een goedgekozen naam, omdat dit de patroonheilig van de Russische regimenten en tsaren is. De kerk dateert uit 1912 en heeft prachtige koperen en vergulde koepels. De overige materialen, zoals marmer, albast en onyx komen van over de hele wereld.

Amalienborg Paleis - Kopenhagen - Denemarken
In het fonkelende hart van het Kopenhaagse Frederikstad bevindt zich dit paleis, bestaande uit 4 schitterende gebouwen rond een achthoekig plein. De gebouwen zijn alle 4 in identieke barokstijl uitgevoerd, maar van binnen verschillend ingedeeld. Dit komt doordat ze in het verleden eigendom waren van 4 verschillende aristocratische families. Later werden deze gebouwen opgeëist door de vorst, na het afbranden van het koninklijk paleis Christiansborg. Midden op het plein houdt Frederik IV een oogje in het zeil vanaf zijn ruiterstandbeeld.

Amfitheater - Taormina (Sicilië) - Italië
Dit Romeins amfitheater is na de verwoesting van de Griekse kolonie Naxos in 403 voor Christus gebouwd op de plek van het Griekse theater. Het is niet het grootste amfitheater, maar wel één van de mooist gelegen exemplaren in Europa met op de achtergrond de besneeuwde top van de Etna. In het stadje Taormina zijn meerdere monumenten uit het verleden terug te vinden.

Brandenburger Tor - Berlijn - Duitsland
Parijs heeft de Eiffeltoren en Berlijn de Brandenburger Tor. De poort werd gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II. Het ontwerp is gebaseerd op de Propilaea, de toegangspoorten van de Atheense Acropolis. Bovenop de poort staat een quidriga, een tweewielige wagen met vierspan, bestuurd door de godin van de overwinning. Na de oorlog vormde de poort de voornaamste schakel tussen Oost- en West-Berlijn.

Brooklyn Bridge - New York - USA
Het ontwerp van de brug is typerend voor Ingeneur John Roebling, die een zeer sterke staalkabel had uitgevonden. De 486 meter lange brug is in 1883 gebouwd en heeft door zijn hoge stenen torens in gothische stijl een kenmerkend silhouet. Tijdens de bouw kwamen 27 mensen om het leven bij ongelukken en leden veel arbeiders aan de ziekte van Caisson, doordat er veelal te diep werd gedoken om de fundamenten in de gaten te houden. Aangezien de brug 6 maal sterker gebouwd is dan destijds noodzakelijk was, kan de brug de huidige verkeersstromen nog altijd aan.

Checkpoint Charlie - Berlijn - Duitsland
Vanaf 13 augustus 1961 ging de grens tussen Oost- en West-Berlijn dicht. Eerst werden prikkeldraadversperring en blokkades ingezet en later werd de muur geplaatst. Om verkeer tussen oost en west mogelijk te maken, werden controleposten geplaatst. De controlepost bij Friederichstadt, waar miiltairen, journalisten en diplomaten gebruik van maakten, was de bekendste post, die vaak een rol speelde in spionagefilms en -boeken. Bij Checkpoint Charlie is de ontsnappingspoging van Peter Fechter, in 1962, legendarisch geworden. Terwijl Fechter doodbloedde in het prikkeldraad, keek de hele wereld mee.

Empire State Building - New York - USA
Deze op 1 mei 1931 geopende icoon is ruim 40 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld geweest. In 1972 werd dit record overgenomen door de noordelijke toren van het World Trade Center. Na de tragische gebeurtenissen op 11 september 2001 werd het Empire State Building het hoogste gebouw van New York. Wist je dat het gebouw de eerste 20 jaar de bijnaam 'Empty State Building' had, vanwege de leegstaande kantoorgebouwen? En wist je dat de spits van de toren oorspronkelijk bedoeld was als zeppelin aanlegplaats, maar dit niet van de grond kwam, vanwege gevaarlijke luchtstromen?

Fort (Kalemegdan) - Belgrado - Servië
Het Kalemegdanfort was een Byzantijns bouwewerk dat toebehoorde aan vele heersers over dit roerige gebied. Na 1521, toen de Ottomanen de Byzantijnse heersers ten val brachten, raakte het fort in verval. Begin 18e eeuw regeerden de Oostenrijkers meer dan 2 decennia over dit gebied en restaureerden het fort voor hun troepen. In de twee wereldoorlogen werd veel schade aangericht, die sindsdien is hersteld. Nu is het Kalemegdanfort een trots symbool van de stad, dat nog altijd intact is, ondanks Belgrado's lange geschiedenis van invasies en NATO-bommen. Overal rond het fort verraden sporen van strijd Belgrado's door oorlog verscheurde verleden.

Glenfinnan Monument - Schotland (UK)
Het was in 1745 dat prins Karel Edward STuart voor het eerst voet aan wal zette op Schotland om de Britse troon op te eisen voor de dynastie van de Stuarts. De 24-jarige prins, onstuimig en charmant, was de zoon van de verdreven Stuartkoning Jacobus II van Engeland (tevens Jacobus VII van Schotland). Slechts 7 mannen vergezelden hem. De aanvoerders van de Schotse clans aarzelden zich bij hem aan te sluiten; niettemin kozen 150 MacDonalds zijn partij. Na enkele angstige uren wachten zag de prins ook Cameron van Lochiel met 700 strijders de glen afdalen, onder het geluid van de doedelzak. Cameron had zijn twijfels, maar voelde zich verplicht de Stuartzaak te steunen en zijn steun zou bepalend zijn voor anderen. In de namiddag van 19 augustus 1745 ontplooide de prins een rood-witte banier in naam van zijn vader, Jacobus Francis Edward Stuart, die uitgeroepen werd tot de rechtmatige koning. Het gedrufde avontuur veranderde in een tragedie tijdens de Slag bij Culloden. Bonnie Prince Charlie zou de rest van zijn leven in verbittering en woede doorbrengen op het vasteland van Europa. Bij Glenfinnan werd een ranke toren met kantelen gebouwd, 20 meter hoog, op de plaats waar de banier van de Stuarts ontplooid werd. De toren werd in 1815 opgericht door Alexander MacDonald van Glenaladale, wiens oudoom de prins steeds gesteund had. De toren gedenkt de "brandende geestdrift, de tomeloze moed en de vastberaden trouw" van zijn voorouders en "zij die streden en vielen tijdens die zware en onfortuinlijke onderneming".

Golden Gate Bridge - San Francisco - USA
De Golden Gate Bridge, 1 van 's werelds mooiste hangbruggen, overspant de toegang (de Golden Gate) tot de Baai van San Francisco. De brug verbindt San Francisco met Marin County en is, als onderdeel van de beroemde Route 101, de enige manier om San Francisco aan de noordzijde te verlaten. Aanvankelijk voer er een veerdienst tussen de 2 oevers van de Golden Gate, omdat overspanning van de grote afstand met een brug onmogelijk werd geacht. Door de volhardendheid van Joseph Strauss kwam de brug er uiteindelijk toch. Strauss presenteerde zijn plannen in 1921. Ze werden echter afgekeurd, waarna hij 10 jaar werkte aan de verbetering van zijn ontwerp. De bouw begon in 1933 en 4 jaar later werd de brug voltooid. De belangrijkste draagkabel, die 1.280 meter lang is, wordt ondersteund door 2 elegante torens, die ten tijde van de oplevering met hun indrukwekkende hoogte van 227 meter 's werelds hoogste hangbrugpijlers waren. Esthetisch kent de brug geen gelijke, en de kleur (oranje-vermiljoen) draagt daaraan bij. Adviserend architect Irving Morrow stelde deze bijzondere kleur voor om 2 redenen: de brug past zo goed in zijn natuurlijke omgeving en is in de mist voor scheepsverkeer duidelijk zichtbaar. 's Avonds wordt de brug verlicht met schijnwerpers, waardoor hij een prachtig gouden gloed krijgt die door het water wordt weerspiegeld en voor een magisch effect zorgt. De Golden Gate Bridge is het symbool van de macht en voortuitstrevendheid van de VS.

Harbour Bridge - Sydney - Australië
De Harbour Bridge in Sydney is één van de beroemdste bruggen ter wereld, die het Centrum en noorden van Sydney sinds 1932 met elkaar verbindt. De brug bestaat uit één stalen boog van 503 meter lang, 49 meter breed en 134 meter hoog, waarmee het totale gewicht van de brug op 52.800 ton uitkomt.
Wist je dat de brug op warme dagen 18 cm hoger wordt, doordat het staal uitzet? En wist je dat het door het heffen van de sixpence tol bij bruggebruikers nog tot 1988 duurde voordat de bouwlening werd afgelost?

Kasteel - Linlithgow - Schotland (UK)
Het vervallen kasteel naast Linlithgow Loch is 1 van de mooiste renaissancistische gebouwen van Schotland. Het oudst bewaard gebleven deel is opmerkelijk genoeg een toren die in 1302 door Edward I van Engeland aan het koninklijk jachthuis werd toegevoegd. het kasteel zelf dateert uit de tijd van Jacobus I van Schotland, die hier vanaf 1425 een nieuwe residentie bouwde. Jacobus II en Jacobus IV zetten de werkzaamheden voort. Jacobus V werd hier geboren in 1512. In 1538 liet hij ter gelegenheid van zijn huwelijk met Marie de Guise een schitterende fontein installeren op de binnenplaats, die op deze feestelijke dag wijn spoot. Ook liet hij de zuidelijke en oostelijke zijden van dit plein herbouwen. De noordzijde werd in de 17e eeuw herbouwd.

Kasteel - Stirling - Schotland (UK)
Deze vesting, gebouwd op een strategische positie, speelde een rol van grote betekenis in de Schotse geschiedenis. Ze is gebouwd op een oude vulkaan, circa 75 meter boven het omringende terrein, en biedt uitstekend uitzicht in alle richtingen. Kasteel Stirling was sinds de tijd van Robert II de voornaamste burcht van de Suartkoningen. Wie Stirling in handen had, had Schotland in zijn macht. In de loop der eeuwen vonden vele strijdtaferelen plaats rond dit kasteel. Minstens 15 k eer werd de burcht belegerd. In 1304 sloeg Edward I van Engeland het beleg rond Stirling; 10 jaar later belegerde Robert the Bruce het kasteel. In 1797 vond men hier een geraamte, mogelijk dat van de jonge 8e graaf van Douglas, die in 1452 tijdens een banket verraderlijk werd neergestoken in opdracht van Jacobus II. In 1584 namen opstandelingen tegen het gezag van Jacobus VI het kasteel in. De jonge Pretendent, Bonnie Prince Charlie, trachtte in 1746 vergeeft het kasteel te veroveren.

Kasteel van Dracula - Bran - Roemenië
Soms raken werkelijkheid en fictie zo nauw met elkaar verweven, dat ze nauwelijks te scheiden zijn. Dat geldt voor het kasteel Bran, dat nu meestal het Kasteel van Dracula wordt genoemd, maar de banden die Vlad Tepes had met het kasteel, zijn flinterdun. Misschien was hij er ooit te gast of zat hij er gevangen, maar het is net zo waarschijnlijk dat hij er nooit is geweest.

Kathedraal - Belgrado - Servië
In 1573 bezocht een priester met de naam Gerlah de stad Belgrado. In zijn dagboek gaf hij zijn indruk weer van de Sint-Michaelkerk. "Hij is vrij groot en vormt de enige kerk hier," noteerde hij. Verder beschreef hij een marmeren doopkapel, bewerkte houten kandelaars en een houten altaar bedekt met een witte doek. Dit schijnt het eerste geschreven document te zijn over wat nu de Servisch-orthodoxe Kathedraal van Belgrado is. Het oorpsronkelijke gebouw werd bij een Turkse invasie, begin 18e eeuw, verwoest en in de 19e eeuw werd een nieuwe kathedraal gebouwd op dezelfde fundamenten. Het werk begon in 1845 en was in 1847 voltooid. Het is niet verrassend dat het gebouw zowel Byzantijnse als Oostenrijkse invloeden vertoont, want deze culturen hebben een voorname rol gespeeld in de Servische geschiedenis.

Kathedraal - Trondheim - Noorwegen
De Nidaroskathedraal groeide vanaf 1152 uit tot het geestelijke en politieke centrum van het Noorse aartsbisdom, dat, buiten Noorwegen, ook IJsland, Groenland, de Faeröer, het eiland Man en Shetland omvatte. Lange tijd was het ook een pelgrimsoord, omdat hier de heilige koning Olaf Haraldsson begraven ligt. In de kerk bevinden zich 2 schitterende orgels, fraai gebrandschilderde vensters en een rijkdom aan schitterend sculptuurwerk in steen met interessante bijschriften in Latijn en Oudnoors. In de kathedraal is veel informatie te vinden over de geschiedenis en religieuze ontwikkeling van Noorwegen.

Mausoleum van Akbar - Agra - India
Toen Akbar (1542-1605) zijn vader Hoemajoen opvolgde was hij slechts 14 jaar oud en analfabeet. Om dit gemis op te vullen, wierp hij zich op als beschermheer van de kunsten. Hij was ambitieus, leergierig en geïnteresseerd in legenden en avonturenverhalen en bracht zijn tijd grotendeels door met jagen. Akbar heeft zijn eigen mausoleum zelf ontworpen, maar werd door zijn zoon Jahangir voltooid in 1613. Bij de bouw is witte marmer en rode zandsteen gebruikt.

Mausoleum van Lenin - Moskou - Rusland
Dit mausoleum werd in 1930 voltooid op het Rode Plein als plek om respect te tonen aan Vladimir Iljitsj Lenin (1870-1924). Het is gebouwd als trappenpiramide met een gevel van rood graniet, porfier en zwart labradoriet met het opschrift 'Lenin'. In een glazen sarcofaag kan Lenins lichaam bekeken worden. Sommigen vermoeden dat het een wassen beeld is, aangezien het lichaam zo goed is geconserveerd. De Russische autoriteiten geven hierop geen commentaar. Inmiddels is het mausoleum zowel een toeristische trekpleister als communistisch bedevaartsoord.

Meherangarhfort - Jodhpur - India
Het Meherangarhfort is één van de grootste forten in India en is gevestigd op een heuvelketen van zandsteen op 122 meter boven de ongastvrije Tharwoestijn. De imposante muren zijn 36 meter hoog en op sommige plaatsen 20 meter dik en omvatten 101 bastions. Binnen de vestingmuren zijn een aantal schitterende paleizen te vinden met gedetailleerd beeldhouwwerk, prachtige zandstenen vensters met filigreinwerk en binnentuinen. Het fort is nog altijd in bezit van de maharadja van Jodhpur (de blauwe stad), maar wordt tegenwoordig niet meer bewoond.

Metro - Moskou - Rusland
In de jaren 30 van de 20e eeuw begon de aanleg van een ondergronds spoornet voor de stad Moskou. Tijdens WO II is de bouw gewoon doorgegaan; men gebruikte de stations als schuilkelders tegen de Duitse bombardementen. Ook tijdens de Koude Oorlog eind jaren 40, begin jaren 50 is het netwerk verder uitgebreid.
Het metronet van Moskou bestaat uit een reeks van 11 radiale lijnen die als spaken, vanuit het centrum naar de buitenwijken van de stad lopen, plus lijn 5 (Koltseveja), de ringlijn, die door een 20 km lange cirkel de andere lijnen met elkaar verbindt. Het is 1 van de drukste metronetten ter wereld; op een normale doordeweekse dag vervoert hij ruim 8 miljoen passagiers over 279 km spoor naar in totaal 172 stations. De metro valt op, doordat veel stations geïnspireerd zijn op de schitterende, rijkversierde interieurs van de tsaristische paleizen. De betegelde wanden zijn voorzien van inspirerende sculpturen, mozaïeken en schilderingen van arbeiders, boeren en soldaten die de vruchten van het Sovjetsysteem genieten; propaganda voor het communisme.

Osaka-jō - Osaka - Japan
De huidige imposante hoofdtoern van het Osaka-jō is een 20e-eeuwse restauratie van het 16e-eeuwse bouwwerk. In de 400 jaar ertussen heeft het gebouw zowel architectonisch als op politiek gebied transformaties doorgemaakt. Het vestingwerk is gebouwd in opdracht van de Toyotomi-clan.

Paleis der Winden - Jaipur - India
De Hawa Mahal werd in 1799 gebouwd voor maharadja Sawai Pratap Singh in een tijd dat er strikte regels voor vrouwen waren. De bijzondere constructie van de voorgevel van het gebouw is zodanig geconstrueerd, dat de vrouwen het leven op straat van binnenuit wel konden aanschouwen, zonder hierbij zelf gezien te worden. De voorgevel van roze zandsteen lijkt op een enorm scherm met honingraatmotief en bevat 935 spectaculaire venstertjes. De achterliggende kamers zijn niet gedecoreerd, waardoor het contrast met de buitengevel enorm is.

Paleis op de Dam - Amsterdam - Nederland
In de Gouden Eeuw (1648) bouwde Jacob van Campen dit schitterende, classicistische, stadspaleis. Het geeft de welvaart in die tijd duidelijk weer. Toen het af was, werd het als het 'achtste wereldwonder' aangeduid. Jarenlang was het het grootste bestuurlijke gebouw van Europa; het is 1 van de belangrijkste gebouwen uit de bloeitijd van de Republiek.

Pearl Harbor - Oahu (Hawaii) - USA
Het idyllische Oahu is het grootste van de Hawaiiaanse eilanden en het eerste dat in 1778 door kapitein Cook werd ontdekt tijdens zijn 3e expeditie op de Grote Oceaan. Het eiland is niet alleen van betekenis vanwege zijn natuurschoon, de rijke cultuur en de vele legenden; op Oahu bevindt zich Pearl Harbor, de belangrijke Amerikaanse marinebasis die op 7 december 1941 het decor was van de verwoestende aanvallen van de Japanners. Hierbij werd de USS Arizona vernietigd en 21 andere Amerikaanse oorlogsschepen en 188 vliegtuigen verwoest of beschadigd. Ook kwamen 2.403 Amerikaanse militairen om. Amerikaanse deelname aan de oorlog was vanaf dan onvermijdelijk.

Peleskasteel - Sinaia - Roemenië
Peleskasteel ligt in een prachtig berggebied in de Karpaten. Het is gebouwd van hout, steen, baksteen en marmer in neorenaissancistische stijl. Het paleis heeft ruim 160 kamers, sprookjesachtige torentjes en puntdaken. Het was het eerste kasteel van Europa dat geheel elektrisch verlicht was. Het had ook als eerste centrale verwarming.

Rijksdag - Berlijn - Duitsland
Het Duitse parlementsgebouw, in neoclassicistische stijl, is gebouwd nadat in 1871 het Duitse keizerrijk gesticht was. Na het vallen van de monarchie in 1918 werd het gebouw korte tijd gebruikt als debatteerruimte voor de Duitse republiek. In 1933 brandde de Rijksdag af. Hitler greep deze situatie aan om zijn communistische tegenstanders te onderdrukken, aangezien communist Marinus van der Lubbe (onterecht) als schuldige werd aangewezen. Na de eenwording van West- en Oost-Duitsland is de Rijksdag herbouwd en in 1999 voltooid.

Stadspaleis - Udaipur - India
Dit indrukwekkende paleis, dat op een heuveltop boven het Picholameer staat, werd gebouwd van graniet en marmer. Het is het grootste paleiscomplex van Rajasthan, gelegen in Udaipur en werd gebouwd omdat de stichter van de stad, Maharan Udai Singh, dit advies kreeg van een heilige die mediteerde op de heuvel uitkijkend op het meer. Wist je dat James Bonds 'Octopussy' hier werd gefilmd?

St. Patrick's Cathedral - New York - USA
Temidden van wolkenkrabbers in het centrum van Manhattan staat de grootste neogotische katholieke kathedraal van de Verenigde Staten. Deze witmarmeren nieuwe kerk is gebouwd vanaf 1858 om de toenemende rijkdom en macht van de katholieke Kerk in de stad tot uitdrukking te laten komen. Uiteindelijk gingen de kerkdeuren in 1879 voor het eerst open. Iets verderop staat een veel kleinere en eenvoudigere kerk: de oude St. Patrick.

Tiananmen - Beijing - China
Het Tiananmen of de Tian'anpoort (Poort van de Hemelse Vrede) was 1 van de 4 hoofdingangen tot de Verboden Stad in Beijing. De naam wordt ook gebruikt voor het immense Tiananmenplein. Op het plein zijn meerdere belangrijke gebouwen, zoals de Grote Hal van het Volk, het Nationaal Museum en de Gedenkhal van Mao Zedong met daarin het gebalsemde lichaam van de 'Grote Roerganger'. Het grootste stadsplein ter wereld meet 880 bij 500 meter. Wist je dat het plein eeuwenlang bezet werd door regeringskantoren? En wist je dat het ontruimd werd als gevolg van de schade veroorzaakt tijdens de Bokseropstand van 1902?

Vasa (koninklijk schip) - Stockholm - Zweden
Koning Gustaaf Adolf van Zweden liet de Vasa bouwen als grootste oorlogsschip in de jaren 1626 tot 1628. Het 69 meter lange en 52,5 meter hoge schip bood ruimte aan 145 zeelui en 300 soldaten, die met 64 kanonnen op 2 dekken klaar waren om oorlog te voeren. Het mocht echter niet zo zijn; het schip kapseisde na 1.300 meter afgelegd te hebben bij de eerste vaart. Koning Gustaaf Adolf was woedend en eiste dat de ontwerper gestraft werd. Maar aangezien deze al was overleden en het oorspronkelijk ontwerp was gewijzigd op zijn eigen bevel, gebeurde dit niet.

Yasukuni-jinja - Tokyo - Japan
Net als bij andere shintotempels in Japan, worden er bij de Yasukuni-jinja rituelen uitgevoerd ter verering van de hoofdgoden (kami). Alleen is de Yasukuni niet gewijd aan de gebruikerlijke shintogoden, maar aan de geesten van degenen die sinds 1853 zijn omgekomen bij gevechten voor de keizer. Er worden rond de 2,5 miljoen zielen genoemd, inclusief een aantal veroordeelde oorlogsmisdadigers uit WO II. Deze namen zijn in 1979 in het geheim aan de lijst toegevoegd. De Yasukuni-jinja heeft niet alleen een rituele functie, maar dient ook als een gedenkteken, een plaats waar de historische betekenis een interpretatie van de rol van Japan in diverse oorlogen wordt geëvalueerd.